Вишковић: Сарајевска декларација - покушај намјерног изазивања нетрпељивости

Срна
Вишковић: Сарајевска декларација - покушај намјерног изазивања нетрпељивости

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да декларација Скупштине Кантона Сарајево којом се осуђује дизање три прста у Сарајеву представља покушај намјерног изазивања међунационалне нетрпељивости и омаловажавања идентитета српског народа.

Вишковић је истакао да се на овај начин не постиже ништа добро, већ се додатно продубљује неповјерење међу народима у БиХ и подстиче нетрпељивост, те намјерно изазивање реакције српског народа, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Три прста су симбол Оца, Сина и Духа Светога, Срби се крсте с три прста и тако ће остати, и ниједна декларације то не може да забрани", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, политичари из СДА, која је покренула усвајање ове декларације у Скупштини Кантона Сарајево, нису тиме учинили ништа добро, нити је то добра порука ни бошњачком ни српском народу.

"Исфрустрирана изборним поразом, СДА покушава да овако бесмисленим, али веома увредљивим политичким потезима, у јавности и код бошњачког народа осигура некакве јефтине политичке поене. Међутим, на овај начин СДА губи кредибилитет прије свега код бошњачког народа, али и код озбиљних политичких партија", навео је премијер Српске.

Он је истакао да се на овакву декларацију може одговорити сличном декларацијом у једној од општина у Српској, али политикама у Републици Српској није циљ вријеђање и омаловажавање других народа, него достојанствен партнерски однос и унапређење политичког и привредноог амбијента са онима који желе добро свим грађанима.

Скупштина Кантона Сарајево једногласно је у петак, 27. јануара, усвојила декларацију којом се најоштрије осуђује дизања три прста испред заједничких институција, а коју је предложио Клуб СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана