Вишковић: Разрјешење Решићеве неће утицати на рад Владе

Срна
Вишковић: Разрјешење Решићеве неће утицати на рад Владе

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да не очекује да ће смјена министра управе и локалне самоуправе Српске Лејле Решић довести до нарушавања односа између СНСД-а и ДНС-а, наводећи да што се тиче функционисања Владе нема никакве бојазни.

“Не очекујем да ће доћи до нарушавања односа између СНСД-а и ДНС-а на републичком нивоу. Планирано је да се у наредних неколико дана састане руководство двије странке како би превазишли ову ситуацију и договорили даље активности у вези са локалним изборима”, истакао је Вишковић.

Наводећи да Влада има двотрећинску већину у Народној скупштини, Вишковић је нагласио да не очекује од ДНС-а да ће правити било какав отклон у вези са скупштинском већином и подршком Влади без обзира на ситуацију у Приједору.

“Сигуран сам да ће жеље опозиције и Мирка Шаровића остати на нивоу жеља. Министри и Влада се бирају на основу политичких договора. То је за мене нешто сасвим нормално и не бих превише времена трошио на то. Решићева је коректно радила свој посао и она је свјесна да је разрјешење услиједило због дешавања у Приједору. Оно чему се радује Мирко Шаровић и шта очекује опозиција за мене није нека новост”, рекао је Вишковић за РТРС.

Премијер Српске је подсјетио да је СНСД коалиционим партнерима упутио допис да у изборној години они који су у коалицији на републичком нивоу не могу да праве коалиције са опозицијом на локалном нивоу.

“То се десило у Приједору и посљедица тога је ово разрјешење. Рано је говорити о кандидату за министра. То је ствар ДНС-а којем то мјесто припада и они ће дати име новог министра”, навео је Вишковић.

На питање да ли су сви добро радили у вријеме епидемије вируса корона и да ли ће бити још смјена, Вишковић је навео да ће смјена сигурно бити, али да ће о томе донијети одлуку када за то дође вријеме као што је радио и до сада.

“Грађани и суд јавности биће пресудни за свачији рад, па и рад Владе и појединих министара и то ћу поштовати. Има људи који критикују све и свашта, али критике обично долазе од оних који су мало или нису скоро ништа у животу радили и направили. Тешко ћете добити критику од домаћина и часног човјека који евентуално могу дати савјет или сугестију”, истакао је Вишковић.

Коментаришући оставку министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића, Вишковић је истакао да је то одговоран чин.

“Транскрипти са сједнице Предсједништва БиХ показују да је он упознао чланове Предсједништва о дешавањима у вези са мигрантском кризом. Он је имао најбољу намјеру да то питање буде ријешено, али очито није било политичке воље за то, прије свега у Федерацији БиХ, и он је предузео одговоран чин да не би сутра носио терет одговорности за нешто што не може да промијени. Мало је таквих у БиХ”, оцијенио је Вишковић.  

Новом уредбом биће обухваћено 6.000 привредних субјеката и 35.000 радника

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да ће уредбом о додјели средстава ради санирања посљедица пандемије вируса корона коју је усвојила Влада бити обухваћено око 6.000 привредних субјеката и око 35.000 радника који су претрпјели штету.
Вишковић је истакао да ће новац бити исплаћен привредном субјекту, а не на рачун радника.

“Једна категорија оних којима помажемо су привредни субјекти који су мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације онемогућени да раде, а друга привредни субјекти којима није био забрањен рад нашим мјерама, али су претрпјели индиректну штету због немогућности да добију сировине или пласирају своје производе у иностранство. Уредбом коју смо данас усвојили желимо да помогнемо и онима из друге категорије”, појаснио је Вишковић.

Он је додао да ће за 41.000 радника у привредним субјектима којима је био забрањен рад за април бити исплаћене минималне плате плус порези и доприноси.

“Сви који су уредно поднијели захтјеве већ су могли остварити своја права. Позивам крупне привреднике, занатлије, угоститеље, трговце и остале да до 10. јуна поднесу захтјеве како бисмо то могли исплатити. Ми за то имамо резервисан новац, иако из опозиције шаљу ружне поруке да Влада нема новца за то. Нема захтјева који су исправни, а да нису реализовани”, навео је Вишковић.

Он је рекао за РТРС да су смањене привредне активности и уплате у буџет, али да Влада успијева да изврши све обавезе и помогне привреди.

“Нама не плаћају, ми дајемо, а онда нас критикују зашто се задужујемо. Ако бисмо донијели одлуку да се нећемо задуживати, онда бисмо платили високу цијену. Ми то не желимо. Највећи противник задуживања био је Међународни монетарни фонд /ММФ/, а када се појавила пандемија онда су владама у цијелом свијету рекли да су оне једине које могу спасити привреду и да не иду са смањењем плата и не гледају на лимит задужења, него да упумпају што више новца у привреду, покрену што више инвестиција, те да кроз разна давања буде подигнута јавна потрошња како би се бруто домаћи производ што прије вратио бар на период прије епидемије вируса корона”, нагласио је Вишковић.

Он је оцијенио да би Српска у 2020. години, у случају да је није погодила епидемија вируса корона, имала најбоље финансијско стање од када постоји.

“У ову годину смо унијели суфицит од 70 милиона КМ из прошле године. Имали смо консолидован суфицит из претходног периода и да тај новац нисмо имали у вријеме почетка епидемије не знам како бисмо прошли”, рекао је Вишковић.

Он је додао да је у ребалансу буџета предвиђен пад прихода у износу од око 250 милиона КМ.

“До данас смо реалном сектору и здравству дали 250 милиона КМ које смо обезбиједили из суфицита и емисијом обвезница, а то ћемо покрити средствима које смо јуче добили од ММФ-а”, рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, то није крај давањима с обзиром на то да ће неким привредним субјектима бити потребно помоћи и убудуће јер неки тек у мају и јуну улазе у проблеме.

“Трудимо се да сачувамо свако радно мјесто, а тако ће бити и у наредном периоду. На данашњи дан имамо 5.200 радника који су остали без посла, а од тога их је 2.500 са уговором на одређено вријеме. У истом периоду је било и 3.600 новозапослених радника”, рекао је Вишковић.

Говорећи о набавци покретне болнице од предузећа “Балкан глобал”, Вишковић је навео да је одлука донесена у вријеме највеће кризе усљед епидемије вируса корона, када је све било неизвјесно и када се морало реаговати брзо.

“Шта да се десило да је неко од наших грађана дошао у болницу и да је враћен јер нема кревета, респиратора, заштитне или друге медицинске опреме и да су нам се десиле слике из Италије и Шпаније”, упитао је Вишковић.

Он сматра да су они који критикују набавку покретне болнице разочарани што се тај сценарио није догодио Републици Српској, те да сада покушавају произвести аферу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана