Вишковић: Радили смо часно и поштено, критикују нас нерадници

Срна
Вишковић: Радили смо часно и поштено, критикују нас нерадници

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су представници власти у Српској за вријеме епидемије вируса корона радили у складу са законским прописима, часно и поштено, а да највише критика долази од оних који најмање раде и који су се скривали за вријеме епидемије.

“Резултати институција Српске су видљиви ако ћемо говорити поштено и реално, а не као неки који нису ништа урадили током епидемије него су негдје били сакривени, али данас све знају. Спасили смо здравствени систем и здравље људи јер смо имали довољно заштитне опреме и здравствених капацитета. Захваљујем здравственим радницима и грађанима који су поштовањем мјера допринијели да кроз епидемију прођемо са што је могуће мање проблема”, истакао је Вишковић.

Он је нагласио да опозиције може да напада власт, али да ће грађани донијети коначан суд.

“Грађани знају шта и како радимо и једино у што вјерујем је суд јавности која на изборима каже коме даје повјерење. Није сва памет изаћи и критиковати. Највише критикују они који најмање раде. Честити домаћини који стварају и доприносе могу указати на неке ствари, али од тих људи ћете чути мало критика”, рекао је Вишковић за АТВ.

Он је додао да људи који ништа у животу нису направили, немају ништа иза себе и не могу показати ниједан објекат који су изградили за вријеме своје владавине, мисле да све знају и све критикују.

Премијер Српске је нагласио да не може ни да замисли да је неко у ситуацији каква је била током епидемије помислио да се окористи.

“Да поново дођем у исту позицију поново бих доносио тешке одлуке и био спреман да неким критичарима послије одговарам. Тада није било избора, било је само питање да нешто имате или немате”, поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је одлука о затварању школа, факултета и вртића била на удару критичара који су тврдили да је година изгубљена за образовање.

“Погледајте гдје смо данас. Ако имамо нешто добро из ове епидемије, то је да смо врло брзо путем нашег Педагошког завода и уз помоћ Јавног сервиса омогућили онлајн наставу. Данас Српска прима похвале за то што је урађено. Нема тих критичара да говоре о настави на даљину коју приводимо крају у складу са процедурама. Донијели смо уредбе са законском снагом које су све дефинисале и врло брзо ћемо законски регулисати да могућност извођења наставе на тај начин постоји и убудуће”, навео је Вишковић.

Он је нагласио да је епидемија још једном показала да је Република Српска највећи бенефит који имамо.

“Да нисмо имали Српску не знам како би прошли кроз ово. Не желим се бавити туђим двориштем, али видјели смо да су Херцеговачко-неретвански кантон и болница у Мостару били у огромним проблемима, а да није показана брига из Сарајева за те људе. Шта би се десило да немамо Српску, па да у Бањалуци чекамо да из Сарајева добијемо маске, одијела, респираторе и све друго што је било неопходно”, упитао је Вишковић.

Он је нагласио да је опредјељење Републичког штаба за ванредне ситуације да се сви у Српској понашају одговорно као и на почетку епидемије и да грађани слушају савјете струке.

“Струка ће нам рећи које од мјера ће остати и у наредном периоду. Оно што је у овом тренутку непознаница јесте да ли ће се и у којем обиму вирус вратити на јесен. Ми предузимамо мјере да будемо спремни за сваки сценарио”, истакао је предсједник Владе Српске.

Подсјетивши да је Влада у протекла три мјесеца у виду олакшица и субвенција значајно интервенисала у разним областима као што су привреда, пољопривреда, туризам и друге области, Вишковић је поручио да ће тако наставити и у наредном периоду.

“Субјекти у области туризма и угоститељства су забраном кретања лица претрпјели велику штету. Да би смо им помогли донијели смо одлуку да ваучерима у износу од 100 КМ подстакнемо грађане Српске да проведу неколико дана одмора на некој од наших туристичких дестинација. Већ видим да хотелијери, бање, туристичке организације и локалне заједнице нуде и своје олакшице и бенефите грађанима”, навео је Вишковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана