Вишковић: Приједлог ребаланса буџета 356 милиона КМ

Срна
Вишковић: Приједлог ребаланса буџета 356 милиона КМ

ПРЊАВОР - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је приједлог ребаланса буџета за ову годину 356 милиона КМ.

Вишковић је навео ова средства прије свега иду на повећање плата, пензија, социјалних и борачких давања, те да ова ставка укупно износи око 167 милиона КМ.

-Пољопривреди је дозначено 24 милиона КМ више него што је у буџету било планирано, те наш аграрни буџет од 75 милиона је сада већ достигао 99 милиона КМ, а имамо намјеру и да у наредном периоду мљекарима помогнемо одређеним мјерама - рекао је Вишковић новинарима у Прњавору.

Такође, додао је он, планирано је и да се за једнократну помоћ за борце, пензионере и младе од 18 до 30 година издвоји око 50 милиона КМ.

-Јавне инвестиције у буџету за 2022. годину биле су на нивоу 150 милиона КМ, а сада ребалансом издвајамо додатних 90 милиона КМ, што ће бити око 240 милиона КМ - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је у буџету за прошлу годину за ову ставку било издвојено око 90 милиона КМ.

-Економски аналитичари сматрају да се са инфлацијом и кризом може борити кроз повећање јавне потрошње и инвестиција. Тако да управо повећањем плата, пензија, издвајањем једнократних помоћи и других давања, као и кроз јавне инвестиције покушавамо да нађемо одговоре на инфлацију која је овдје са нама и за коју нисмо криви - рекао је Вишковић.

Буџет Републике Српске за ову годину износи 4,024 милијарде КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана