Вишковић: Повећање примања одговор на инфлацију

Срна
Foto: Влада РС

БАЊАЛУКА- Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада предузела мјере да би у складу са могућностима заштитила стандард грађана усљед украјинске кризе и инфлаторних кретања, те оцијенио да је Српска данас и економски и политички стабилна.

Вишковић је рекао да Република Српска уредно извршава све буџетске обавезе без дана закашњења када је ријеч о исплатама пензија, плата, социјалних давања и подстицаја.

Он је нагласио да се криза у Украјини рефлектовала и на ове просторе, те да је Влада предузела мјере да би у складу са могућностима заштитила стандард грађана Републике Српске и у том погледу ће почетком јуна издвојити 167,3 милиона КМ за повећање пензија, плата у јавном сектору, борачких и социјалних давања за 10 одсто.

Вишковић је рекао да је Влада Републике Српске опредијељена да помогне и реални сектор са 23 милиона КМ на основу поврата уплаћених пореза на повећање плата за ову годину, те кроз повећање инвестиција у овом сектору.

"У припреми је приједлог ребаланса буџета који ће у односу на усвојени буџет за ову годину бити већи за око 330 милиона КМ, који ће до краја године бити прикупљени повећањем пореза и као посљедица раста привредних активности Српске", рекао је премијер Вишковић за Радио Републике Српске.

Он је додао да би приједлог ребаланса буџета требало да се разматра на сједници парламента Републике Српске која би требало да се одржи почетком јуна.

Вишковић је рекао да ће Влада исплатити најављену једнократну помоћ по 100 КМ пензионерима, борцима и младима од 18 до 30 година за шта је планирано издвојити око 50 милиона КМ.

Он је подсјетио да је Влада код доношења буџета и Економске политике за ову годину пројектовали одређен раст плата и пензија као превентивну мјеру на надолазећу инфлацију.

"Повећање пензија у Републици Српској укупно износи 14 одсто у овој години и није забиљежено у земљама региона, док су плате до 1.000 КМ расле пет одсто, плате изнад 1.000 КМ три одсто, а са додатних 10 одсто укупно износи раст плата 13 до 15 одсто у Републици Српској", објаснио је Вишковић.

Он је рекао да су у јануару ове године расла и издвајања за борачки додатак и социјална давања када инфлација није била ни близу као данас.

Ова средства, нагласио је Вишковић, нису "мрвице" за поједине грађане и буџет Републике Српске, како то тврди опозиција, истичући да се Влада понаша у складу са могућностима и капацитетима буџета, истакавши да никада у буџету неће прихватити обавезу коју не може сервисирати.

Он је напоменуо да је у овогодишњем буџету планирано 150 милиона КМ на позицији јавних инвестиција, а та средства су распоређена у прва четири мјесеца ове године.

Вишковић каже да ће у приједлогу ребаланса за ту позицију бити издвојено додатних 90 милиона КМ, истичући да ће ове године ставка јавних инвестиција бити на укупном нивоу од 240 милиона КМ, а лани је била око 40 милиона КМ.

Говорећи о подстицајима у привреди Републике Српске, Вишковић је навео да је примјеном Закона о постицајима у Српској и мјерама Владе дошло до највећег повећања броја запослених радника у Републици Српској, који данас први пут износи више од 320.000.

Он додао да је Влада кроз социјални дијалог са партнерима Привредном комором Републике Српске, синдикатима и Унијом удружења послодаваца радила на растерећењу привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана