Вишковић: Повећање јануарских пензија за три одсто

Срна
Вишковић: Повећање јануарских пензија за три одсто

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће пензије за јануар, које се исплаћују почетком фебруара, бити увећање за три одсто, што је на годишњем нивоу повећање средстава за испату пензија за 42 милиона КМ.

Вишковић је нагласио да је Влада Српске ова средства планирала и обезбиједила у буџету за 2021. годину.

Према његовим ријечима, законом је предвиђено да Влада сваке године доноси одлуку о редовном усклађивању пензија у Републици Српској, на начин да се проценат раста плата и раста цијена дијели са два.

"У 2020. години имали смо раст плата на ниову 5,52 одсто. Није било инфлације, него је била дефлација, фактички негативна инфлација од 1,2 одсто, тако да ово редовно усклађивање, када се испоштује законска одредба из Закона о пензијском и инвалидском осигурању, износи 2,16 процентних поена", објаснио је Вишковић у видео-изјави.

Он је додао да је Влада, цијенећи положај пензионера и посљедице вируса корона, донијела одлуку да на тих 2,16 процентних поена дода и 0,84 процентна поена.

"Влада на то има право и по закону и то се третира као ванредно повећање пензија. Тако да ће пензије за јануар, које се исплаћују почетком фебруара бити збирно увећане за три процентна поена", нагласио је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је Влада уважила чињеницу да је дефлација на неки начин смањила проценат редовног усклађивања, те додала проценат од 0,84 одсто, како би пензије биле повећане за три процентна бода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана