Вишковић: Половином фебруара заједничка сједница Влада Србије и Српске

Срна
Вишковић: Половином фебруара заједничка сједница Влада Србије и Српске

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је 14.и 15. фебруара планирана заједничка сједница влада Српске и Србије на којој ће бити ријечи о инфраструктурним пројектима и наставку сарадње.

"Тада је и Сретење - Дан државности Србије, а сједница би требало да буде одржана у Србији. Драго ми је што је сарадња Српске и Србије на највишем нивоу, захваљујући /предсједнику Србије/ Александру Вучићу и /српском члану Предсједништва БиХ/ Милораду Додику", рекао је Вишковић за РТРС.

Када је ријеч о пензијама у Републици Српској, Вишковић је подсјетио да је законска обавеза да у јануару буде њихово усклађивање.

"Раст плата у Републици Српској у прошлој години био је 5,02 одсто, а инфлација 1,7 одсто што значи да би пензије требало да буду усклађене за 3,36 одсто. Међутим, донијели смо одлуку да повећање пензија буде четири одсто за шта ће додатно из буџета Српске бити издвојено 50 милиона КМ што је до сада највише повећање пензија", каже Вишковић и подсјећа да су од 2013. године пензије повећане за више од 40 одсто.

Према његовим ријечима, за бањско лијечење пензионера из буџета Српске биће издвојено 500.000 КМ, што је дупло више него прошле године.

"Исто смо урадили и за борачке категорије. Пратимо потребе наших грађана, а подсјећам да су и у овој години повећане плате, војне и цивилне инвалиднине и борачки додаци", додао је Вишковић.

Он је навео да је упутио допис федералном премијеру Фадилу Новалићу за одржање заједничке сједнице влада Српске и Федерације БиХ.

"Тренутна политичка и економска ситуација у БиХ заиста тражи реакцију да се одржи заједничка сједница двије владе. Термин сједнице требало би да буде између 1. и 5. фебруара. Можемо прихватити и варијанту да сједница буде у Административном центру Српске у Источном Сарајеву. Теме и дневни ред би усагласили у наредних пар дана", каже Вишковић.

Он је напоменуо да постоји много отворених тема.

"Имамо питање функционисања заједничких компанија, као што је жЕлектропренос БиХж. Ту је питање Управе за индиректно опорезивање гдје имамо блокирана средства од акциза за гориво", навео је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана