Вишковић: Оштрије мјере за неодговорне грађане

Срна
Вишковић: Оштрије мјере за неодговорне грађане

БАЊА ЛУКА - Опасност од вируса није прошла и грађани морају да се понашају одговорно.

Уколико не буде тако неодговорне чекају казне, поручује премијер Радован Вишковић.

С обзиром да се број обољелих не смањује ништа се не препушта случају, каже премијер. Посебно уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације на јесен, биће спремна локација некадашње хирургије која ће бити ЦОВИД болница. А истовремено се набавља и потребна опрема. Ипак највећа одговорност на грађанима, каже премјер.

“Не можемо ми дозволити да 80 одсто грађана који се одговорно понашају, трпе због 20 одсто који се неодговорно понашају. Ми смо рекли, ићемо у првом таласу да упозоровамо, апелујемо, позивамо на одговорност, међутим ако то не уроди плодом ићемо и са санкцијама”, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Да ситуација није ни мало наивна потврђују и бројке. Само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске је 25 пацијената средње тешке клиничке слике, осам пацијената је у изолацији исто толико је на интензиној њези док је шест на репиратору и њихово стање је тешко. Зато љекари поново апелују, маске, дистанца и хигијена и даље су главно оружје у борби са корона вирусом.

“Свједоци смо да битка са короном још није завршена свједоци смо тога да доживљавамо повећање број зараженх и обољелих тако да користим ову прилику да апелујем на јавност и на грађане да се придржавају мјера да још увијек важе све што смо раније спомињали”, истакао је Слободан Хајдер, помоћник директора за медицинске послове УКЦ-а РС.

УКЦ-у стигла је и донација бијељинског Црвеног крста. У оквиру акције “Респиратори за Српску” у УКЦ стигло је још 10 респиратора у вриједности више од 461 хиљаду марака. Акција је кажу из Црвеног крста била планирана само за Бијељину, али с обзиром на велик одзив грађана и привредника проширена је на цијелу Републику Српску.

“Ја се искрено надам да ови респиратори никад неће затребати да скупљају прашину у неком ћошку али нажалост ситуација је таква да колико видим од представника ове установе да је стање још увијек лоше да нам не дај Боже и може затребати”, нагласио је Александар Савић, Црвени крст Бијељина.

Респиратори су стигли и у приједорску болницу, Градишку, Источно Сарајево, Невесиње, Фочу и Требиње. Укупно је набављено 50 респиратора. Осим респиратора у бијељинску болницу стигла је и медицинска опрема.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана