Вишковић: Односи Српске и Србије на највишем нивоу

Срна
Вишковић: Односи Српске и Србије на највишем нивоу

НОВИ САД - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изразио је наду да ће се у наредним данима стећи услови да у функцију буде стављен мост „Братољуб“, који у Братунцу преко Дрине спаја Србију и Српску.

Вишковић је новинарима у Привредној комори Војводине (ПКВ), пред почетак округлог стола о тему „Унапређење привредних односа АП Војводине и Републике Српске“, рекао да је жеља влада Републике Српске и Србије да управо у Братунцу буде изграђена прва слободна зона, на добробит становника који живе у пограничним просторима, с обје стране Дрине.

-Жеља нам је, да у ту слободну зону привучемо инвеститоре из Србије, односно Војводине и Српске, како би у њој радна мјеста нашли људи са обје стране Дрине, посебно из Србије. Људи који на страни Србије живе у пограничним мјестима, имају мале изборе у животу, а заобилазе их и инвеститори - рекао је Вишковић.

Он је навео да ће не само слободном зоном у Братунцу, него и у другим пограничним подручјима око Дрине све до Бијељине, владе Србије и Српске креирати пословне амбијенте на корист становника који ту живе.

-Управо је једна од тема данашњег округлог стола да видимо колико су привредници са обје стране Дрине заинтересовани да у њих инвестирају. Сигурно је да ће им у томе помоћи и једна и друга влада. Ако треба, за заинтересоване привреднике да улажу у те зоне спремни смо створити посебне услове, поред свих подстицаја и субвенција које су већ на снази - рекао је Вишковић.

Вишковић се осврнуо и на утицај пандемије вируса корона на односе Србије и Републике Српске, истичући да би сарадња сигурно имала боље показатеље да није било пандемије, која је захватила цијели свијет.

-Ипак, и у таквим условима добро је фунционисала сарадња Србије и Српске и то у вријеме када су многи у свијету и Европи били затворени у своја дворишта и забрањивали свако кретање. И тада су Србија и Српска имале отворене границе за несметан проток људи, робе и капитала - рекао је он.

Вишковић каже да је неспорна спремност Владе Србије и Покрајинске владе да помогну Републици Српској, те још једном захвалио за подршку.

-Јака Србија значи и економски јаку Српску -  истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да су претходних дана Србија и Република Српска из тих разлога биле на удару оних који би жељели да и Србија и Српска не назадују само у економском смислу.

-Нама је била намијењена омча око врата у смислу прижељкивања да ћемо пасти економски. На нашу срећу, а њихову жалост, до тога није дошло, него напротив, односи Српске и Србије, као и њихов развој су данас на највишем могућем нивоу - рекао је Вишковић.

Осим Вишковића, медијима су се обратили и покрајински премијер Игор Мировић, као и предсједник ПКВ-а Бошко Вучуревић.

Премијер Српске претходно се обратио окупљенима у аули Мастер центра Новосадског сајма на церемонији отварања 88. Међународног пољопривредног сајма, који је данас почео у Новом Саду.

Влада Српске отворена за инвестиције

Радован Вишковић истакао је данас у Новом Саду да је Влада Српске отворена за нове инвестиције, те да је спремна да креира и посебне услове за привреднике који би отварали погоне у индустријским зонама у Подрињу, од Бијељине до Братунца.

-Иницијатива, коју је предсједник Србије Александар Вучић покренуо још прије избијања пандемије вируса корона, подразумијева да се у зонама уз Дрину, од Бијељине до Братунца, отворе пословне зоне са посебним погодностима, како би се обезбједио посао за људе са обе стране ријеке - рекао је Вишковић у обраћању бројним привредницима који су присуствовали округлом столу посвећеном унапређењу привредних односа Војводине и Републике Српске.

Говорећи о економским односима са Србијом, предсједник Владе подсјетио је да је Србија најважнији спољнотрговински партнер, али и највећи инвеститор у Републику Српску, са пласираним инвестицијама од око милијарде КМ, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Он је напоменуо да и овогодишњи подаци указују на позитивне трендове у економској размјени Републике Српске и Србије.
Током овог скупа, на којем је учествовао и предсједник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, наведено је да ће се плану за изградњу пословних зона у Подрињу укључити и Влада Војводине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана