Вишковић: Одлука о захтјевима партија по завршетку консултација

Срна
Вишковић: Одлука о захтјевима партија по завршетку консултација

БАЊАЛУКА - Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће по завршетку консултација са представницима политичких партија које ће учествовати у извршној власти одлучити који су њихови захтјеви реални, а који нису.

Вишковић је рекао да су његове консултације са представницима политичких партија тек почеле и биће настављене наредне седмице.

"Тај први круг ће трајати готово цијелу идућу седмицу, а послије тога слиједе разговори са организацијама од општег интереса, привредницима и послодавцима, синдикатима, невладиним сектором из сфере борачко-инвалидске заштите и свима који су на неки начин корисници буџета Српске", рекао је Вишковић.

Када буде завршен тај први круг, он је рекао да ће са јавношћу подијелити информације о томе шта су захтјеви и жеље група с којима се разговарало.

"Наравно да је било захтјева представника странака, али о томе шта је реално или није ћу одлучити када се завршим консултације", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да Влада према Уставу има 16 министара, од којих је осам из реда српског, пет из бошњачког, а три из хрватског народа.

"Српска нема могућност да уводи нова министарства и морамо се уклопити у уставна ограничења", рекао је Вишковић.

У новој влади три тима за социјална, демографска и питања развоја

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће у оквиру владе бити формирана три тима који ће се бавити израдом социјалне карте, демографским питањима и стратегијом развоја Српске.
Вишковић је рекао да ће тражити да у најкраћем могућем року буде урађена социјална карта у Републици Српској.

"Госпођа Жељка Цвијановић, док је била предсједник Републике, направила је демографску стратегију Републике Српске коју ћемо да иновирамо и кренемо у конкретне мјере", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да ће се радити и на стратегији развоја Српске за период од 2022. до 2030. године, за шта ће требати мало више времена, имајући у виду да је ријеч о обимнијем документу.

Вишковић је истакао да је и до сада Влада Српске радила на изградњи социјално праведнијег друштва, ради чега су исплаћиване и једнократне помоћи.

"Сада желимо да, ако треба, неке од тих ствари и озаконимо... Не треба ову кризу сви једнако да поднесемо, приоритет треба да буду они људи којима је помоћ институција потребна да задовоље основне животне потребе", рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће бити нових мјера када је ријеч о демографској политици, попут помоћи младим брачним паровима за набавку прве некретнине.

Вишковић је подсјетио да су суфинансирање каматних стопа за стамбене кредите младих брачних парова, као и помоћ за незапосленог родитеља из вишечлане породице неке од постојећих демографских мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана