Вишковић: Одлука о најнижој плати могућа у било ком моменту

Срна
Вишковић: Одлука о најнижој плати могућа у било ком моменту

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада Српске, уколико буду створени услови, промијенити одлуку о најнижој плати у Српској која тренутно износи 520 КМ.

"Одлука у вези са најнижом платом не доноси се само на почетку године и може се донијети у било ком моменту", рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће Влада пратити развој ситуације у Српској у сваком моменту, подсјетивши да је на почетку године речено да ће минимална плата била као и прошле године на нивоу 520 КМ.

"Синдикат има један приједлог, послодавци други, а увијек на крају пресуђује Влада Српске", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о сивој економији, Вишковић је рекао да су на Влади и данас формиране интерресорне радне групе које ће се озбиљно бавити тим питањима.

Он је истакао да је једно од питања о којем се озбиљно размишља у наредном периоду укидање одредница да неко буде примљен и запослен на четири сата.

"Или сте запослени или нисте или није проблем-како радна група каже. Мој став је да можете бити пријављени на два сата или сат, али ћете порезе и доприносе платити на најнижу плату. Пријавите некога и на пола сата. Међутим, на тај начин штетити буџет, то неће више моћи", рекао је Вишковић.

Успјешно окончати реструктурисање и збринути вишак радника ЖРС

Премијер Српске је навео да је Влада на путу да успјешно оконча процес реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске" (ЖРС) и збрине вишак радника.

Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да се процедуре у вези са овим послом, који се реализује са Свјетском банком, одвијају према плану и у складу са роковима.

"До окончања тог процеса треба да збринемо око 70 радника који се појављују као неки вишак. Видјећемо да ли ћемо то рјешавати природним одливом, пензионисањем или ћемо вршити преквалификацију радника... Али никога од њих нећемо оставити на улици. На добром смо путу да тај процес успјешно окончамо", поручио је Вишковић.

Он је рекао да ЖРС од почетка реструктурисања више немају губитак, те да се постојећи и акумулирани дуг од око 96 милиона КМ односи на губитак из претходног периода.

"У поодмаклој смо фази реструктурисања и као Влада смо се изјаснили да ће та фирма у наредном периоду функционисати као холдинг три одвојена предузећа. Та предузећа ће обављати своју дјелатност одвојено, али ће имати једну управу, односно биће под једним кровом", рекао је Вишковић.

Мање привреде отпорније на поремећаје које је донијела пандемија

Вишковић је изјавио да се показало да су мање привреде отпорније на поремећаје које је донијела пандемија вируса корона о чему говоре и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ да је у јанауару прикупљено 55 милиона КМ, а у фебруару свега два милиона КМ мање него лани, када није било епидемије.

Коментаришући у вези с тим и податке да је извоз у прва два мјесеца ове године већи него у истом периоду лани, Вишковић је поновио да су БиХ и Српска трпиле далеко мању штету него пуно веће економије.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да је то показатељ отпорности привреде, али и адекватних мјера које су предузимане.

Вишковић је рекао да Влада Српске прати приходе када је ријеч о директним и индиректним порезима, те подсјетио да су лани интервенисали са 30 милиона КМ да би се обештетили буџети локалних заједница због пандемије.

"Пратићемо ситуацију у овој години и ако се, не дај Боже појави таква ситуација, ускочићемо да помогнемо. У противном нећемо и није нам то ни у прироритету", рекао је Вишковић. 

Иницијатива привредне коморе биће анализирана

Вишковић je рекао да је задужио ресорно министарство да анализира иницијативу Привредне коморе Српске за продужење уредбе о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услуге смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијских губитака узрокованих пандемијом.

"Знам да је дошла та иницијатива. Задужио сам ресорно министарство да то анализирају, чак да анализирају саму уредбу да видимо да можда тај обухват проширимо на неке друге субјекте, попут бања", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Влада сада има одређене податке ко су ти људи, колико радника запошљавају, који су то привредни субјекти, које су им шифре дјелатности.

"Сада ћемо врло лако доћи до података колико треба новца за који број запослених и који период", додао је Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада радити као до сада, свима ће се изаћи у сусрет у складу са могућностима и пратећи и цијенећи позицију истих тих привредних субјеката у датом моменту.

"Колико знам, о уредби се пријавило 180 привредних субјеката од чега је њих 90 и нешто испуњавало услове. На крају су се пријављивали и они који нису имали ту шифру дјелатности, попут бања, а нису били третирани уредбом", навео је Вишковић.

Он је додао да је, према информацији коју има, око 50 привредних субјеката добило 500.000 КМ.

На питање да ли је упознат са проблемом мјештана Хрваћана који су настали изградњом ауто-пута, Вишковић је рекао да треба видјети да ли је рађено све по пројектно-техничкој документацији.

"Ако јесте и ако нешто није урађено, а требало је да се уради, на страни сам грађана да се то заврши", рекао је Вишковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана