Вишковић: Обављено узорковање кисеоника на УКЦ-у РС, јавност ће убрзо бити обавијештена о налазима

ГС
Вишковић: Обављено узорковање кисеоника на УКЦ-у РС, јавност ће убрзо бити обавијештена о налазима

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је на сједници Народне скупштине да је јутрос око осам часова у Универзитетском клиничком центру Српске референтна лабораторије из Србије узела узорак за анализу кисеоника.

Он је, одговарајући на питање посланице ПДП-а Јелене Тривић, рекао да је узорак кисеоника послат у једну референтну лабораторију у Србији, те да ће највјероватније током дана налази бити готови.

Након тога ће, каже бити одржана конференција за штампу, гдје ће се саопштени сви релевантни показатељи.

Вишковић је рекао да приликом набавке кисеоника у тендеру пише само ријеч кисеоник и помиње се чистоћа од 99,5 одсто, што је чистоћа за медицински кисеоник.

-Ако мени не вјерујете, морате вјеровати директору Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александру Золаку који је издао рјешење Фирми „ТНТ техногас“ за стављање лијека у промет - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у рјешењу, које је потписао Золак, пише да се медицински гас чија је чистоћа 99,5 одсто примјењује као лијек у здравственим установама секундарног и терцијарног карактера.

Он је навео да је проблем настао 2018. године, када је Золак покушао да наметне нови правилник за производњу медицинског кисеоника.

Влада Републике Српске јуче је на тематској сједници разматрала информацију о набавци и кориштењу кисеоника у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и болницама у Републици Српској.

Влада је задужила ј Министарство здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и УКЦ-ом Српске обезбиједи услугу лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета кисеоника ради прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у тој установи.

Тривићева је Владу оптужила да јој је седам сати требало да након сједнице јавност обавијести о резултатима сједнице, али да је, како је рекла, Влада изврнула чињенице и узнемирила јавност.

- Влада јуче није засједала седам или осам сати. Сједница је завршена за мање од сат времена. Влада је урадила оно што је једино могла да уради, да нареди да се у што краћем року, због јавности и грађана Српске уради анализа. Не можемо се бавити спекулацијама и полуистинама - рекао је Вишковић на сједници НСРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана