Вишковић: Никада, нигдје и ни пред ким не треба ћутати о злочинима над Србима

Срна
Вишковић: Никада, нигдје и ни пред ким не треба ћутати о злочинима над Србима

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је поводом 31 године од ратног злочина у Сијековцу да никада, нигдје и ни пред ким не треба заборављати нити ћутати о злочинима над српским народом.

"Са посебним пијететом, данас се клањамо сјенима невино страдалим српским цивилима у Сијековцу код Брода, на 31. годишњицу од првог масовног ратног злочина на простору БиХ", навео је Вишковић.

Он је указао да је страдање брутално ликвидираних цивила у Сијековцу тужни подсјетник на необориву историјску чињеницу да је ово био први масовни ратни злочин у протеклом рату, који су извршиле регуларне снаге Хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације са подручја тадашњег Босанског Брода, те подсјетио да је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године.

"Са посебним изразима жаљења, 31 годину послије, констатујемо да породице жртава до данас нису дочекале да одговорни за овај, монстроузни злочин буду изведени пред лице правде", додао је Вишковић.

Он је истакао да чињеница да је до сада за овај злочин осуђен само један починилац, и то на минималну затворску казну, није и не може представљати задовољење правде, саопштено је из Владе Републике Српске.

"Ратни злочин је злочин који не застаријева и од свих надлежних институција, и даље очекујемо процесуирање одговорних, колико год да је година протекло од злочина у Сијековцу", додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, сваки званичник Републике Српске, биран од народа, а посебно они у локалним заједницама гдје су извршени масовни злочини над српским народом, као што је Брод, имају моралну обавезу према народу који их је бирао да се са највећом пажњом, уважавањем и поштовањем односе према страдању српског народа.

"Никада, нигдје и не пред ким не треба заборављати нити ћутати о злочинима над српским народом", наводи се у изјави предсједника Владе Републике Српске.

Припадници Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана