Вишковић: Нема смањења плата у јавном сектору, посао најбољим студентима

Срна
Вишковић: Нема смањења плата у јавном сектору, посао најбољим студентима

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да, упркос смањењу прихода у републички буджет, не размишља о смањењу плата у јавном сектору, те истакао да је повјерење између Владе и пословне заједнице довело до тога да буду сачувана радна мјеста и да не дође до масовнијег отпуштања радника.

- Знам да има захтијева да се смањују плате у јавном сектору, али у овом моменту не размишљамо о томе. Смањење плата значи смањење јавне потрошње. Није нам то циљ. Наш циљ је да повећамо јавну потрошњу и тиме допринесемо опоравку наше привреде. Ако нам падне јавна потрошња, појавиће се инфлација, недостатак новца, пад промета роба, а то онда води у дубљу кризу - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечлима, циљ је да буду подстакнуте и локалне заједнице да и оне упумпају што више новца на тржиште како би порасла јавна потрошња.

Вишковић је навео да је због посљедица епидемије око 4.300 радника остало без посла, међу којима се више од 2.500 односи на оне који су радили на одређено вријеме, док је истовремено око 2.700 грађана нашло ново запослење.

- Однос и узајамно повјерење између Владе и пословне заједнице довели су до тога да сачувамо радна мјеста и да не дође до масовнијег отпуштања радника - рекао је Вишковић за "Српскаинфо".

Он је подсјетио да је формиран и Гарантни фонд ради помоћи предузетницима да лакше дођу до кредита и покрену свој бизнис.

- Омогућићемо пословним банкама да нашим привредним субјектима пласирају 200 милиона КМ кредитних средстава, а ми гарантујемо 50 одсто тог кредита. Већ имамо кредитну линију Инвестиционо-развојне банке Републике Српске за помоћ локалним заједницама и њих ћемо стимулисати да и они финансирају инвестиционе пројекте који су за добробит грађана - каже Вишковић.

Премијер Српске је најавио да ће након завршетка епидемије вируса корона наставити са запошљавањем најбољих студената са два јавна универзитета које је уведено прошле године као стимулација младима да остану у Републици Српској.

- Прошле године је 35 студената генерације одрадило приправнички стаж и сада ће добити стални посао. Исто ћемо учинити и ове године. То је и мој лични допринос тим младим људима који својим радом, трудом и залагањем показују да то заслужују. Желимо да им се одужимо и да их задржимо у Српској јер су они наша будућност. Не треба да школујемо таленте и да их пустимо да тек тако оду у иностранство. Желим да виде да неко цијени њихов рад и труд и да им омогућимо да раде и стварају у Српској - нагласио је Вишковић.

Говорећи о критикама ребаланса буджета које долазе из опозиције, Вишковић је рекао да их критикују за све и свашта.

- Било је критика да нисмо имали своје резерве и слично. То није тачно. Ми смо за 2019. годину имали суфицит од 70 милиона КМ и консолидовани суфицит из ранијег периода у износу од 30 милиона КМ. То је укупно 100 милиона КМ. Продајом обвезница на почетку епидемије смо обезбиједили додатних 135 милиона КМ и функционишемо све вријеме с тим новцем - истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да су тим новцем финансирали помоћ привреди – доприносе за март, плате и доприносе за април, те доприносе и дио плата за мај.

- Исплаћивали смо плате онима који нису радили за вријеме епидемије, односно за раднике привредних субјеката или дјелатности који су нашим мјерама били онемогућени да раде. Обухватили смо и оне који су на индиректан начин претрпјели штету. Укупна давања за здравствени и реални сектор износе око 250 милиона марака. Ако у ребалансу буджета имамо пројектовано да ће нам приходи бити мањи за 240 милиона КМ, а да смо већ планирали давања здравственом и реалном сектору у износу од 250 милиона КМ, постављам питање од којег новца. Не расте новац на дрвету - рекао је Вишковић.

Он је додао да се Влада у вријеме епидемије понашала и више него одговорно и да то смета критичарима.

- Очекивали су да се нећемо снаћи и да ћемо подлећи притиску који је заиста био велик. Није лако бити премијер у вријеме када имате пандемију свјетских размјера која је много јаче економије и државе ставила на кољена. Могао сам се и ја за вријеме пандемије склонити као што су многи урадили. Многи су били невидљиви у протекла два и по мјесеца. Када су видјели да је офанзива прошла, измигољили су из својих скровишта и сада критикују. Не патим од критика, као што нисам оптерећен ни тиме да ме неко хвали - поручио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана