Српска атрактивна дестинација за инвеститоре

Срна
Српска атрактивна дестинација за инвеститоре

БЕОГРАД - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је привреднике да инвестирају у Српску и истакао да ће Влада подржати сваку добру инвестицију, те да је Влада опредијељена да са свима сарађује на партнерској основи.

У Београду је у току конференција "Инвестициони потенцијали Републике Српске" у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“.

Он је на конференцији о инвестиционим потенцијалима Републике Српске да су збирне пореске стопе у Српској најниже у региону, те да олакшице за пословање представља и могућност ослобађања плаћања пореза и доприноса за новозапослне у трајању од 12 мјесеци.

- У име Владе Републике Српске и локалних заједница позивам вас да инвестирате у Српску. Стојимо на располагању за сваку пословну иницијативу и инвестицију - нагласио је Вишковић.

Порез на добит од 10 одсто, непорезива дивиденда и повољна цијена електричне енергије, представљају једне од кључних предности за инвестирање у Републику Српску, истакнуто је на конференцији о инвестиционим потенцијалима Српске, уз учешће представника више од 40 компанија.

У раду конференције о инвестиционим потенцијалима Републике Српске, која се данас одржава у Београду, учествују представници више од 40 компанија.

Неколико компанија већ је изразило интерес да потпише уговоре о улагању у пословне зоне на простору Подриња, најављено је на конференцији.

Радован Вишковић  је истакао да ће данас бити потписан уговор са компанијом из Београда која већ ради стамбене контејнере на простору Сребренице, као и да од скупа о ивестиционом потенцијалима Српске очекује конкретне договоре за одређене привредне активности, посебно у пограничном дијелу са Србијом.

Вишковић је појаснио да та компанија из Београда жели да ради такве профиле и на простору Братунца, у близини моста Братољуб за који се нада да ће почетком октобра бити у функцији након свих перипетија.

Он је навео да се поред потписивања уговора са једном компанијом из Србије обављају прелиминарни разговори са шест до седам компанија, које су спремне да инвестирају у Српску.

Премијер Вишковић, који у Београду присуствује конференцији „Инвестициони потенцијали Републике Српске“, рекао је да ће данас имати састанак са шест до седам највећих привредних субјеката Србије који су исказали интерес да инвестирају у Републику Српску, те да очекује значајне бенефите од тих састанака за све грађане Српске.

-Моја очекивања су велика, разговараћу са представницима НИС-а, „Неопланте“, „Делта“, „Цептера“... који раде и на регионалном ниову. Драго ми је што су такве компаније спремне и желе да улажу у Републику Српску. Са ове позиције у Влади са својим министрима учинићу све да им олакшамо инвестиције и бенефите - рекао је Вишковић новинарима прије почетка конференције о инвестиционим потенцијалима Српске.

Када је ријеч о одређеним привредним активностима у пограничном дијелу, Вишковић је појаснио да су у питању слободне зоне које Српска жели да креира од Братунца до Бијељине.

Он је подсјетио да на скупу учествују начелници и градоначелници Градишке, Требиња, Зворника, Братунца који су исказали интерес да формирају те зоне као и привредници из Србије који су спремни да праве производне капацитете у Републици Српској.

Вишковић је напоменуо да је ова иницијатива покренута прије годину дана на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем како би се обезбиједила радна мјеста за људе у пограничним дијеловима Српске и Србије да се задрже на својим огњиштима, као и да је прије неколико дана разговарао са премијером Аном Брнабић.

Вишковић је подсјетио да је недавно на састанку са покрајинским премијером Игором Мировићем договорено да се и Покрајинска влада укључи на овом подручју, а та иста прича је креирана и са Владом Србије за остале привредне субјекте у Србији и сви који су заинтересовани да инвестирају у Српску имаће подршку њених и институција Србије.

Премијер Српске је рекао да ће данас министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић презентовати олакшице и бенефите које је Српска спремна да понуди привредницима и инвеститорима.

Када је ријеч о тим бенефитима, Вишковић је појаснио да се то односи на одређен број законских рјешења, међу којима је и закон о подстицају при чему је за привредне субјекте који буду повећавали плате радницима предвиђено 30 до 70 одсто поврата пореза и доприноса.

Очекује, како је навео, да се 28. септембра на сједници Народне скупштине нађе ребаланс буџета у којем је за набавку нових технологија предвиђено повећање са три на 7,7 милиона КМ.

Он је додао и да су за привредне субјекте у Српској који су спремни да улажу предвиђена грант средства да им се помогне у инвестицијама, као и да је за компаније које запосле нове раднике, у зависности од величине инвестиције, предвиђен поврат пореза и доприноса.

Тако је за мале инвестиције предвиђено 12 мјесеци поврата пореза и доприноса, а за велике је Влада Српске спремна да договора услове и да то буде више од 12 мјесеци, рекао је Вишковић и додао да је предвиђено да Влада може да понуди додатне бенефите за инвеститоре, као и да локалне заједнице дају веома повољно и земљу и инфраструктуру, односно практично бесплатно за једну КМ.

Вишковић је напоменуо да су у Српској пореске стопе најповољније у региону, да постоји умањење пореза на доходак за оне који инвестирају.
Он је истакао да на данашњем скупу учествује 40 компанија због епидемија вируса корона, али да је интерес био много већи, те да је Српска спремна да овакве скупове организује у наредном периоду.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је Република Српска атрактивна дестинација за инвеститоре и шест до седам компанија већ имају конкретне планове шта би жељели да производе у Српској.

Пред почетак конференције „Инвестициони потенцијали Републике Српске“, која се одржава у Београду, Чадеж је истакао да је поносан што ће данас компанијама из Србије бити представљено шта могу да очекују од Републике Српска, односно који су то бенефити када је ријеч о инвестицијама.

Према његовим ријечима, биће веома конкретних уговора, шест до седам компанија имају већ конкретне планове шта би жељеле да производе у Републици Српској.

Чадеж је у изјави новинарима подсјетио да су компаније из Србије уложиле у Српску више од милијарду евра.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић напоменуо је да је Србија највећи инвеститор у Српску, али да је потребан много већи искорак и да за реализацију тако великих пројеката Српска мора да има квалитетну инфраструктуру.

Он је навео да на данашњем скупу учествују четири локалне заједнице из Српске које могу да прихвате такве инвеститоре и да данас очекује већу заинтересованост инвеститора из Србије.

-Влада Републике Српске је опредијељена за реформе и да многи закони иду у правцу привлачења инвестиција - рекао је Ћорић, који се нада већем обиму трговинске размјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана