Вишковић: Све одлуке у вези са вирусом корона продужене до 13. априла

Глас Српске
Вишковић: Све одлуке у вези са вирусом корона продужене до 13. априла

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Републички штаб за ванредне ситуације одлучио да све мјере остану на снази до 13. априла.

“Нисмо хтјели да идемо са дужим роковима, желимо да пратимо ситуацију и у складу с тим доносимо одлуке”, истакао је Вишковић на конференцији за новинаре послије сједница Републичког штаба за ванредне ситуације и Владе Републике Српске.


Он је додао да су одређене мјере кориговане као што је контрола цијена основних животних намирница и лијекова.

“Усвојена је нова одлука која подразумијева да ће марже бити постављене на ниво од 5. марта и да ће бити проширен број производа”, рекао је Вишковић.

Он је појаснио да ће се на тај начин избјећи прича да су набавне цијене у међувремену порасле.

Вишковић је додао да ће у наредних 14 дана бити дозвољено особама са навршених 65 година и старијим кретање уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова.

“У петак, 10. априла, је рок када ће бити исплата пензија у Српској, а пензионери су највећим дијелом у овој категорији, тако да им омогућимо да могу подићи пензије, плате обавезе и набаве основне животне намирнице”, рекао је Вишковић, који је и премијер Српске.

Он је замолио остале грађане да у овом термину и данима омогуће пензионерима да несметано обаве своје обавезе и да не праве гужве, а тиме и да спријече могуће угрожавање њиховог здравља.

Вишковић је истакао да ће старосна граница за становнике руралних подручја бити 75 година како би им омогућили да обављају послове на имањима, као и да ће пчеларима бити омогућено обављање послова у пчелињацима, с тим да уз себе морају имати рјешење које посједују, а које би могли показати контролном органу.

Он је навео да ће објектима који се баве продајом техничке робе, грађевинског материјала, водоинсталација и електроинсталације бити дозвољен рад да би било омогућено услужним дјелатностима које раде друге послове, да набаве потребне производе за своју производњу.

Према његовим ријечима, биће омогућен и рад пијаца, али уз стриктно поштовање мјера надлежног министарства, јер ће у супротном ова могућност бити поново укинута.

Вишковић је најавио да ће затражити од премијера Федерације БиХ да се испоштује договор у вези са санитарном инспекцијом на границама, с обзиром да на појединим граничним прелазима у ФБиХ санитарни инспектори не издају потребна рјешења о изолацији, већ само усмено саопштавају људима да се јаве у локалне домове здравља.

Он је појаснио да се због тога прави проблем у Републици Српској када је ријеч о смјештају лица у карантине и спровођењу мјера.

Говорећи о студентима и законском априлском року за полагање испита, премијер Српске је рекао да ће овај испитни рок бити одржан када за то буду стечени услови.

“У закону је јасно речено априлски испитни рок, без датума и времена када ће бити одржан. Цијенећи да се због ситуације коју имамо у Српској овај испитни рок неће моћи одржати у априлу, али не желећи да ускратимо студенте, тај рок ће бити одржан онда када се за то буду стекли услови”, истакао је Вишковић.

Он је саопштио да је од почетка кризе изазване појавом вируса корона до данас из буџета Српске за здравствени сектор издвојено 30 милиона КМ за набавку неопходног материјала да би овај сектор несметано функционисао.

“На срећу, одржавамо наш здравствени систем и немамо неких посебних проблема”, поручио је Вишковић.

Он је подсјетио да су протеклих дана исплаћене и мартовске обавезе које се односе на превоз ученика и остало.

Вишковић је рекао да ће у четири федералне општине са већинским српским становништвом Влада Српске доставити 50 тона брашна да би помогли српским повратницима.

Он је додао да ће иста подршка бити упућена и малим, рубним општинама у Српској, гдје постоји проблем набавке ове основне животне намирнице.

Упитан да ли ће бити одређене помоћи приватним вртићима и фризерским салонима, Вишковић је рекао да ће бити обухваћени одређеним мјерама помоћи.

“Фризерски салони неће бити отворени, јер струка препоручује да буду затворени, јер су то мјеста високог ризика за ширење вируса”, рекао је Вишковић.

Он је захвалио грађанима Српске на поштивању предузетих мјера, те их позвао на разумијевање и њихово даље поштивање да би заштитили себе и своје породице, те да би се на крају могло констатовати да је вирус корона побијеђен са што мање жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана