Вишковић: Инвестиције ребалансом повећане за 100 милиона КМ

Срна
Вишковић: Инвестиције ребалансом повећане за 100 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су планиране инвестиције за ову годину ребалансом буџета повећане са 40 на 150 милиона КМ, као и да је повећана буџетска резерва.

Подсјетивши да ће Народна скупштина 28. септембра разматрати по хитном поступку Приједлог ребаланса буџета за ову годину, Вишковић је рекао да је Српска успјела да прикупи више од 236 милиона КМ изворних прихода него што је планирано у буџету за ову годину.

“Дошло је и до прилива 200 милиона КМ од Међународног монетарног фонда наших средстава која нису никакво задужење нити трошак”, рекао је Вишковић за РТРС.

Он је истакао да планирани дефицит по буџету, који је био 326 милиона КМ, сада износи 116 милиона КМ, чиме је оборен за 210 милиона КМ.

Вишковић је прецизирао да су издвајања из буџета за плате повећана за 13,6 милиона КМ од планираних, за социјалну заштиту за 21,7 милиона КМ, за пензије за 30 милиона КМ, за Компензациони фонд за 30 милиона КМ, за јавне за инвестиције 100 милиона КМ, док субвенције реалном сектору износе 7,7 милиона КМ у односу на три милиона КМ која су била у буџету.

Он је рекао да је планирано задужење у буџету за ову годину било 845 милиона КМ, док је ребалансом задужење сведено на 636 милиона КМ или 210 милиона КМ мање.

Вишковић је додао да укупно ново задужење Републике Српске у овој години износи 69 милиона КМ, док је задужење од 636 милиона КМ из ранијег периода.

Он је навео да је ребалансом буџета предвиђено да од 1. октобра сви незапослени демобилисани борци Војске Републике Српске од прве до пете категорије који су остварили помоћ од 100 КМ имају мјесечну накнаду у складу са бројем мјесеци проведених у зони борбених дејстава, као и они борци старији од 60 година.

Предсједник Владе Српске је оцијенио да Српска није презадужена и да њен јавни дуг износи 45,5 одсто, а може ићи до 60 одсто.

Говорећи о хапшењу директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковић због сумње да је извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, Вишковић рекао је да очекује врло брзо пред надлежним институцијама покаже своју невиност или покаже довољно аргумената због чега га неко на неки начин оптужује.

“Не бих волио да ми сада уђемо у доношење пресуде прије пресуде. Нећемо се мијешати у рад институција, али очекујемо да институције у складу са законом раде коректно и да ако неко има неку своју одговорност за то треба да одговара, ако нема не смијемо наносити некоме и његовој породици непоправљиву штету”, истакао је Вишковић.

Он је поновио да институције Српске треба да раде свој посао и да је то његов став од момента преузимања Владе Републике Српске.

Вишковић је рекао да неће бити угрожен рад Института за јавно здравство Републике Српске, истичући да Институт има довољно кадрова и да није само директор који носи Институт.

“Институт ће неометано да обавља све своје законом предвиђене послове, те очекујем да Зељковић врло брзо ријеши проблеме који му се стављају на терет”, истакао је Вишковић. 

Вишковић: Вакцинисано око 36 одсто становништва

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је у Републици Српској против корона вируса вакцинисано 36 одсто становништва, али да је тај број требао бити већи од 50 одсто.

“Република Српска тренутно на стању има око 730.000 доза вакцина, што значи да их имамо довољно”, изјавио је Вишковић вечерас за РТРС.

Он је рекао да располаже информациојом да од око 100 пацијената, који се тренутно налазе на респираторима широм Републике Српске, ниједан није вакцинисан.

“У неком моменту могу се заразити и људи који су вакцинисани, али не би требало да имају тежу клиничку слику и да буду животно угрожени”, истакао је Вишковић.

Говорећи о могућности набавке руских лијекова за вријеме пандемије који су знатно јефтинији од других произвођача за Републику Српску, Вишковић је рекао да је путем Представништва Републике Српске у Руској Федерацији договорена и званично кандидована набавка још 300.000 доза вакцине “спутњик лајт” за Републику Српску.

Он је навео да је ријеч о вакцинама које се дају у једној дози без ревакцинације и да ће ова вакцина бити знатно јефтинија.

“Уговор је тако конципиран да не морамо, ако нам не буде требало, да узмемо свих 300.000 доза вакцине”, додао је Вишковић.

Он је рекао да ће Република Српска ових дана путем својих институција набавити још одређену количину заштитне опреме за наредних неколико мјесеци.

Вишковић је подсјетио да се онколошки лијекови компаније “Биокад” већ налазе на тржишту БиХ и имају одобрење за употребу Агенције за лијекове БиХ.

“Постоји намјера да ова компанија у сарадњи са неким компанијама из нашег региона овдје производи своје лијекове по европским лиценцама”, навео је Вишковић.

Руски званичници имају велики степен разумијевања за Српску

Премијер Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је веома успјешном посјету делегације Владе Српске Санкт Петербургу, истичући да су руски званичници показали велики степен разумијевања за Републику Српску.

Вишковић је рекао да је порука представника руског “Гаспрома” да остају при ставу да су спремни да улажу у Републику Српску и да граде гасовод.

“жЈужни токж руског гасовода који је изграђен у нешто измијењеној варијанти и који је дошао до Србије иде сада према Мађарској. Ми смо сада на потезу да урадимо крак који ће од Бијељине ићи према Бањалуци, Приједору и Новом Граду”, рекао је Вишковић за РТРС.

С обзиром да се ради о граничној линији, каже Вишковић, Савјет министара, када се за то стекну услови, треба да одреди као контакт тачку Богатић, односно Ново Село код Бијељине или Павловића мост гдје би повезали Републику Српску и Србију.

Вишковић је навео да је делегација Владе Републике Српске током посјете Сант Петербургу имала разговоре и у другој компанији у вези са изградњом гасне електране у Зворнику два пута по 32 мегавата.

Премијер Српске је најавио да ће руски партнери ових дана доћи у Зворник како би на лицу мјеста снимили локацију за изградњу гасне електране и дали техничко рјешење у вези са тим.

Вишковић је рекао да је утечњавање гаса, које би се радило у Зворнику, инвестиција од 75 милиона КМ, док би изградња гасне електране два пута по 32 мегавата била инвестиција од 200 до 300 милиона евра, што је значајна инвестиција за Српску.

Он је истакао да би изградњом гасне електране потрошња гаса у Српској била повећана са 50 на 200 милиона метара кубних гаса на годишњем нивоу, чиме би цијена гаса за домаће кориснике била знатно повољнија.

Предсједник Владе је навео да је Републику Српску прихватљиво да “Гаспром” има удио учешћа у овој инвестицији, јер би на тај начин Српска била обезбијеђена руским гасом по акцијским цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана