Вишковић: Епидемиолошка ситуација од првог дана под контролом

Срна
Вишковић: Епидемиолошка ситуација од првог дана под контролом

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је због увођења правовремених и озбиљних мјера ситуација у вези са ширењем корона вируса у Српској под контролом од првог дана.

Вишковић је оцијенио да о оправданости мјера надлежних институција говоре чињенице да Српска није имала експоненцијални раст епидемије као у већини земаља, те да нису оптерећени капацитети здравства.

Он је рекао да је Српска, чији су финансијски и здравствени капацитети ограничени у односу на развијеније земље, на плану смањивања ризика од вируса учила и из искустава и грешака других земаља.

Премијер Српске је изразио захвалност грађанима што поштујући мјере надлежних много чине на сузбијању ширења вируса.

- Они који из удобних фотеља критикују и омаловажавају мјере, нека критикују, али надам се да грађани разумију све што радимо да превазиђемо ову ситуацију. Све што радимо је јавно и ништа не кријемо - поручио је Вишковић и додао да већ стижу оцјене из европских земаља да Српска постаје узор осталима у сузбијању вируса.

Вишковић је подсјетио да је здравственом сектору Српске за набавку опреме од почетка епидемије дозначено више од 50 милиона марака.

- Ми смо једини у ширем региону купили мобилну болницу са 500 лежајева и комплетном опремом. Дио тог контингента је дошао, а наредних дана очекујемо пристизање остатка -, каже Вишковић.

Он је за телевизију К3 рекао да ће та болница из предострожности бити постављена близу Центра за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке.

- Моћи ће да је виде грађани. Поставићемо је чисто да се увјеримо да је дошло све што смо наручили и да се наши људи обуче у монтажи и демонтажи. У овом моменту тај објекат нам није потребан и најсрећнији ћу бити да ниједан наш пацијент тамо не заврши - рекао је Вишковић.

Он је додао да ће тај објекат Српској послужити и ако се у будућности десе непогоде у било којем њеном дијелу.

Премијер Српске је нагласио да је буџет стабилан и ликвидан, те да се уредно извршавају све обавезе, наводећи да су дан прије рока пустили новац за пензије.

- Врло брзо ћемо урадити очекивани ребаланс буџета. Редуковаћемо све трошкове који се на неки начин могу редуковати, а да систем функционише и не буде угрожен - појаснио је Вишковић.

Он је навео да због посљедица које узрокује појава вируса на приходовној страни буџета очекују губитак од 200 до 220 милиона КМ на годишњем нивоу.

- Не очекујемо да ће ово трајати до краја године, барем такве су процјене. У препакивању буџета тај губитак ћемо скоро санирати. Ту говорим само о буџету, али имамо и реални сектор којем требамо помоћи иако они нису буџетска ставка - рекао је Вишковић.

Он је рекао да ће се Српска задуживати да би помогла реалном сектору и одржала јавну потрошњу и ликвидност.

Вишковић је подсјетио да ће помоћи дјелатностима које су због мјера надлежних морале да обуставе рад у једном периоду марта и уплатити порезе и доприносе на плате запослених за шта је потребно између 16 милиона и 17 милиона КМ.

- Што се тиче априла, поменутим дјелатностима ћемо помоћи исплатом минималних плата за раднике од 520 КМ, пореза и доприноса. Ту ћемо додати и дио реалног сектора који је престао да обавља своју дјелатност јер није могао набавити сировину или су њихови партнери престали да раде. Покушаћемо избјећи било какве спекулације и учинићемо све да помогнемо онима који то заслужују - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Влада, с циљем избјегавања спекулација, донијела одлуку да ограничи цијене горива у малопродаји с обзиром да се оне и више од пола марке по литру разликују у западном и источном дијелу Српске.

- То је недопустиво у овом времену - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да је рано говорити о мјерама за мај, али да ће у том мјесецу бити формиран фонд за помоћ привреди након кризе како би она била ликвидна.

Говорећи о Фонду солидарности, Вишковић је изразио наду да ће у њему бити што више средстава за помоћ реалном сектору, подсјетивши да су чланови Владе први донијели одлуку да се одрекну половине својих примања за март и позвали остале субјекте из јавног сектора да се на добровољној бази прикључе.

Вишковић је посебно захвалио за помоћ која Српској стиже из Србије, Русије, Кине и других земаља и организација.

 Страх да ФБиХ не угрози мјере у Српској

Вишковић је истакао и да је Српској велики проблем у борби против вируса корона прави то што није до краја испоштована одлука Предсједништва БиХ, односно то што ФБиХ није формирала карантине на граничним прелазима на својој територији.

- Ми смо своју обавезу испоштовали прије више од 15 дана, док они, осим што још нису формирали у пуном капацитету карантине на граничним прелазима, о карантинима у локалним заједницама у неким кантонима и не размишљају - рекао је Вишковић.

Он је навео да му је тај проблем у разговору изнио и предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, који је рекао да нема инструменте власти када је ријеч о кантонима.

- Наш страх је да због тога не буду угрожене мјере које спроводимо у Српској и да ФБиХ не постане жариште које би нас могло угрозити. Довољно је видјети податак да је Српска, иако је по броју становника дупло мањи ентитет, урадила дупло више тестирања од ФБиХ. Они имају приступ тестирању који се у другим земљама показао као лош јер тестирају само људе који већ показују знакове обољења - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Федерација каснила и са предузимањем других мјера у сузбијању вируса.

Вишковић је нагласио да Српска дјелује превентивно, те да је план да се крене са појачаним тестирањем свих људи који су угрожени због обављања свог посла као што су касирке, полицајци, инспектори, новинари...

Говорећи о расподјели средстава која треба да дођу од Међународног монетарног фонда (ММФ), Вишковић је навео да проблеми постоје јер ФБиХ има унутрашњих проблема са расподјелом тог новца, који се рефлектују и на Српску.

Говорећи о Централној банци БиХ, Вишковић је навео да она до сада није обављала своју функцију у вријеме кризе.

- Свуда у окружењу централне банке су се ставиле у улогу подршке. Њемачка или Србија, које планирају помоћ привреди и грађанима, не издвајају та средства из буџета, него се то све ради са нивоа централних банака које за то и постоје. У БиХ се за сада то не дешава, али надам се да ће менаџмент Централне банке схватити њену улогу и позивам их да одраде уставну и закониту улогу да помогну своје грађане и привреду кад им је најтеже - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, било је неопходно увести ванредно стање у Српској како би брже и лакше доносили важне одлуке.

- Када престане потреба за ванредним стањем све те одлуке ће се наћи пред народним посланицима и неке престати да важе, док ће неке бити преточене у законска рјешења - додао је Вишковић.

Говорећи о Уредби о забрани ширења лажних информација и панике, Вишковић је нагласио да је она доносена и у земљама у окружењу да би било спријечено ширење панике, лажних информација и обмањивање грађана.

- Велики број медија се у овој ситауцији понаша коректно, а ми смо се трудили да им олакшамо рад и обезбиједимо информације да би грађани били информисани - рекао је Вишковић, наводећи да ће Српска помоћи и медијима који сносе посљедице епидемије вируса корона, као и осталим привредним субјектима.

Вишковић је истакао да је у ванредној ситуацији добра и коректна сарадња Владе и локалних заједница с циљем да проблеми буду ријешени и заштићени животи грађана.

Он је навео да је као командант Републичког штаба за ванредне ситуације у сталном контакту са начелницима и градоначелницима, те да прати стање у локалним заједницама.

- Задовољан сам радом начелника и градоначелника без обзира на политичку опцију којој припадају, јер се сви понашају одговорно и поштују одлуке Републичког штаба, а поједини чак доносе и ригорозније мјере, што смо им ми и омогућили - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да Влада брине и о локалним заједницама у ФБиХ у којима живи већинско српско становништво, те да им је на њихов захтјев упутила брашно.

- Сличну помоћ упутили смо и значајном броју мањих локалних заједница које се налазе на рубним подручјима Српске, за око 4.200 социјално угрожених грађана у Српској смо обезбиједили пакете животних намирница, а свим јавним кухињама уплатили новчана средства - рекао је Вишковић.

Он је замолио грађане који су планирали да дођу у Српску из иностранства да то избјегну, те на тај начин заштите и себе и оне код којих долазе.

- Издржимо још оно вријеме које струка тражи од нас. Прегрмили смо најтежи дио и не би ваљало да опуштањем погазимо све оно што смо добро урадили. Социјалне контакте треба да сведемо на минимум јер се само тако можемо изборити са епидемијом. Хвала грађанима што су се до сада понашали одговорно према Републици, својим породицама и окружењу. Ако тако наставе сигуран сам да ћемо ускоро моћи да констатујемо да је ова епидемија иза нас - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана