Вишковић: Додјела одликовања бригради ХВО- непотребно провоцирање

Срна
Вишковић: Додјела одликовања бригради ХВО- непотребно провоцирање

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да то што је хрватски предсједник Зоран Милановић одликовао бригаду Хрватског вијећа одбране /ХВО/ представља непотребно провоцирање и болно узнемиривање становника Дервенте и не доприноси бољем разумијевању и уважавању које је пријеко потребно на овим просторима и цијелом региону.

Вишковић је нагласио да је Дервента и прије и послије посјете Милановића била и остала град херој и симбол страдања и огромне жртве које је српски народ поднио током Одбрамбено-отаџбинског рата, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Ниједна посјета, изјава или гест страног званичника не може да промјени ту, непорециву чињеницу, као ни чињеницу да је Дервента, од почетка рата у БиХ па све до ослобођења, 4. јула 1992. године, била мјесто невиђеног страдања српских цивила", додао је Вишковић.

Он је подсјетио да су у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату српски цивили у Дервенти масовно затварани у логорима гдје су подвргавани невиђеној тортури, а што је потврђено и са више правосужних судских пресуда некадашњим припадницима муслиманско-хрватских формација, осуђених због ратних злочина извршених у периоду до јула 1992. године.

Вишковић је истакао да се из ратног пепела и града са готово потпуно уништеном инфраструктуром, Дервента данас уздигла до привредног центра регије, са највећим бројем иностраних инвестиција и оствареним извозом.

"Посјета хрватског предсједника Зорана Милановића само нас опомиње да никада не смијемо заборавити коју је жртву српски народ поднио током Одбрамбено-отаџбинског рата да би, најприје, сачували голи живот, а послије окончања оружаног сукоба, у потпуности створили услове за живот становника Дервенте, у којој данас заједно, у миру и узајамном поштовању, живе и привређују Срби, Хрвати и Бошњаци и остали народи", додао је Вишковић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић присуствовао је јуче у Дервенти обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО-а коју је одликовао Редом Николе Шубића Зринског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана