Вишковић: Буџет за 2021. годину биће буџет штедње институција Српске

Срна
Вишковић: Буџет за 2021. годину биће буџет штедње институција Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да би буџет за 2021. годину требало да буде буџет штедње институција Републике.

Вишковић је навео да је на данашњој сједници Владе договорено да се материјални трошкови предвиђени у функционисању одређених институција сведу на ниво законом предвиђених обавеза, а да све преко тога буде смањено или заустављено, од непродуктивних инвестиција, путовања, дневница, плаћања одређених комисија и слично.

"Министри су добили инструкције да у наредних дан или два, у сарадњи са Министарством финансија, све ово реализују и да у понедјељак, 7. децембра, имамо припремљен документ који би се на сједници Владе нашао већ у уторак, 8. децембра", рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се очекује да наредне године у буџету буде што више новчаних средстава на позицији јавних инвестиција и на позицији Компензационог фонда.

"Из тих позиција у наредној години планирамо да што више помажемо реалном и здравственом сектору, као што смо то чинили и ове године", напоменуо је Вишковић.

С обзиром на посљедице вируса корона и све оно што се дешава током посљедњих девет-десет мјесеци, Вишковић је нагласио да наредна година захтијева штедњу.

Према његовим ријечима, Влада ће на сљедећој сједници усвојити закључак који ће бити достављен свим јавним предузећима и установама, а којим ће се од њих тражити да у наредне три године морају у својим плановима пословања имати уштеде на потрошачкој страни од 10 одсто годишње.

"За оне који то не буду урадили, Влада неће усвојити планови и извјештаје", напоменуо је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се оно што ради Влада мора пренијети и на остале институције и јавна предузећа, како би 2021. година заиста била година штедње у Републици Српској, а да се тиме не наруши ни јавна потрошња, нити стечена права по питању пензија, социјалних давања, подстицаја и свега другог што се исплаћује из буџета.

"Сматрамо да нам је свима одговорност да се одговорно и домаћински понашамо према буџету, а тиме и према Републици Српској", рекао је Вишковић.

Измијењеном уредбом повећан обим средстава

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је на сједници Владе Српске промијењена постојећа уредба о висини пласмана средстава преко Гарантног фонда Српске и да је за средња и мала предузећа тај распон повећан од 50.000 до 400.000 КМ, умјесто досадашњих од 30.000 до 250.000 КМ.
Он је навео да је до ове измјене уредбе дошло јер се праћењем реализације Гарантног фонда установило да постоје одређени проблеми код реализације самих гаранција.

Вишковић је истакао да је промијењен и рок који је по досадашњој уредби био четири године, а сада је повећан на седам, као и да је у измијењену уредбу уведено да велика предузећа могу остварити кредит преко Гарантног фонда до један милион КМ.

"Сматрамо да ће ово бити значајна побољшања уредбе и да ће гаранције, односно пласман средстава преко пословних банака и микрокредитних организација од данас бити на знатно вишем нивоу. Спремни смо да и у наредном периоду интервенишемо на овој уредби, јер сматрамо да је ово битна помоћ реалном сектору у рјешавању питања њихове ликвидности", истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да буџет Републике Српске по овим гаранцијама гарантује за 70 одсто од висине датих кредита, додајући да су у овом моменту потписани уговори са девет банака и двије микрокредитне организације на ниво од око 160 милиона КМ, док је Фонд предвидио укупна кредитна средства од 230 милиона КМ.

"Уколико се покаже да у наредној години буде потребе за повећањем средстава преко овог фонда, спремни смо да то урадимо", нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је навео да су неке од одредница у старој уредби продужене до краја наредне године.

Вишковић је рекао да је због пандемије вируса корона обрисан услов према којем за остваривање кредита пословни субјект мора завршити годину са позитивним пословањем, а такође је омогућено да се та кредитна средства која се добију преко Гарантног фонда користе за отплату дуговања према Пореској управи на име дуга према пореским доприносима и рефинансирање старих кредитних обавеза које су имали.

"Сматрамно да је ово добра мјера усаглашена са пословним банкама, привредним субјектима, Привредном комором и Унијом удружења послодаваца. Пратићемо реализацију уредбе и спремни смо у сваком моменту извршити њену корекцију како би што више привредних субјеката по што повољнијим условима добило што повољнија финансијска средства", навео је Вишковић.

Планирано повећање средстава за инвестиције

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да су у буџету за наредну годину планиране уштеде у погледу смањења материјалних и других трошкова, те да је планирано да се обезбиједи значајно више средстава за инвестиције у односу на овогодишњи буџет.
Током консултација са представницима Савеза синдиката Републике Српске о приједлозима републичког буџета за наредну годину, Вишковић је навео да су значајна средства планирана и за Компензациони фонд Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Вишковић је одржао и консултације са представницима Удружења пензионера Српске током којих је нагласио да ће од 1. јануара доћи до редовног усклађивања пензија, те је исказано заједничко опредјељење да се наставе активности на побољшању стандарда пензионера у Српској.

Представници Савеза синдиката Републике Српске и Удружења пензионера Републике Српске изнијели су своје приједлоге и сугестије на буџет и програм економских реформи за наредну годину.

Састанцима са представницима Савеза синдиката и Удружења пензионера Републике Српске присуствовали су министар финансија Зора Видовић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана