Вишковић: Буџет Српске ликвидан

Срна
Вишковић: Буџет Српске ликвидан

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска није презадужена, да је њен буџет ликвидан и да се све обавезе уредно сервисирају према свим буджетским корисницима.

"Ово су чињенице, а не политиканство. Позивам све оне који имају другачије аргументе и спреман сам да дођем и да пред медијима јавно аргументовано разговарамо о неким стварима", рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да Република Српска није презадужена, како то тврди опозиција у Српској.

"Ми смо још испод границе законом предвиђене укупног и јавног дуга 43, 53, а лимит је 55 и 60. Прича о презадужености Републике Српске жне пије водеж, јер када узмете земље у окружењу наше прве комшије видјећете колико су они задужени", рекао је Вишковић.

Он је додао да су санирани буджети локалних заједница у Републици Српској захваљујући 30 милиона КМ које је Влада Републике Српске издвојила у прошлој години.

Вишковић тврди да локалне заједнице у Републици Српској у прошлој години по питању функционисања буджета нису имали корону, јер им надокнађен губитак њихових буджета.

Говорећи о раду Владе Републике Српске, Вишковић је рекао да увијек може бити и бољи, те да ће у наредном периоду радити на ономе што је у складу са законом и Уставом Републике Српске.

"Планирамо да формирано радне интерресорне групе које ће вршити анализу рада јавних предузећа, тамо гдје се покаже да је у питању људски фактор, биће одговорности", навео је Вишковић.

Он је најавио да ће се на мети санкционисања наћи сва јавна предузећа и институције који нетранспарентно троше буџетска средства.

Вишковић је додао да у добром дијелу нема сарадње између тужилаштава и судова са активностима које би жељела да проводи Влада Републике Српске посредством ресорних министарстава.

Вишковић је упитао како је могуће да министарство или инспекторат због непоштовања мјера Републичког штаба поднесу преко 500 прекршајних и кривичних налога од којих је само један у Теслићу првостепено процесуиран или узет у рад.

Премијер је напоменуо да с друге стране у Србији поднесу пријаву, а сутра већ буде пресуда, те да тако и треба да се ради.

Вакцинација се наставља у складу са акционим планом

Премијер Српске је рекао да ће у Српској бити настављен процес вакцинације у складу са акционим планом, који је Влада раније донијела, а првенствено се то односи на запослене у здравственом сектору. 

"То се, прије свега, односи на вакцинације људи у здравственом сектору. Кренули смо и у вакцинацију људи који раде или бораве у старачким домовима, институцијама које су везане за здравство као што је Институт за јавно здравство и лабораторије", рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Он је навео да је у плану и вакцинација грађана, поготово ризичних група старијих од 65 година и који имају нека друга удружена обољења.

"Ми очекујемо да ће у року од два, три дана Агенција за лијекове БиХ изршити све потребне анализе и дати сагаласност да се 20.000 доза вакцина стави на располагање и када то буде крећемо у озбиљнију вакцинацију становништа", рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Он је изразио очекивање да ће током друге половине марта доћи и друге количине доза.

Вишковић је подсјетио да је Српска у механизму "Ковакс" за набавку вакцина, којег је БиХ потисала 15. септембра прошле године, и да је обећано да ће прве дозе из тог механизма стићи до краја јануара, али да до данас још ништа није стигло.

Он је додао да је у оквиру овог механизма Српска уплатила количину од 400.000 доза за вакцинацију 200.000 грађана.

"Са Руском федерацијом, са којом је кренула испорука, уплатили смо исто 400.000 доза. Имамо и обећање Европске комисије да као БиХ можемо рачунати са неких више од 100.000 доза, а са жСинофармомж преговарамо за одређене количине", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, на данашњи дан Република Српска има уплаћено 800.000 доза вакцина.

Вишковић је нагласио да сви показатељи уназад годину дана говоре да је Српска успјела да се носи са пандемијом, да ниједан здравствени радник није био у позицији да нема заштитну опрему, да ниједан пацијент није дошао у позицију да му неко каже да нема респиратора, да нема лијека или инфузије.

"Ми као једна мала заједница у односу на велике земље смо испали као један џин и поносан сам да сам био у позицији да у томе учествујем", истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да чињенице говоре о томе да Српска за годину дана борбе са вирусом корона има више запослених него оних који су остали без посла, да има повећање плата за скоро шест одсто, да су повећане пензије, те да је просјечна плата "на корак до 1.000 КМ".

"Ми смо све своје обавезе уредно сервисирали и они који хоће искрено да говоре, никад нису биле уредније исплате из буџета према свим корисницима", рекао је Вишковић и додао да је јуче исплаћено неколико милиона КМ за повртларе и за свињогојство.

 

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана