Вишковић: Буџет још у изради, за викенд сједница економско-социјалног савјета

Срна
Foto: Влада Републике Српске

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је буџет Српске за наредну годину још у фази припреме, а да би у дане викенда требало да буде одржана сједница Економско - социјалног савјета.

Вишковић је навео да је планирано да буџет уз пратеће законе буде разматран на сједници Владе у понедјељак, 6. децембра.

"Буџет је још у изради, сабирамо захтјеве, те ћемо и са данашњег састанка са привредницима уврстити приједлоге и кориговати одређене ставке", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је изразио задовољство што у буџету за наредну годину неће доћи до смањења издвајања за поједине ставке, него ће бити повећања или увођења нових ставки.

Вишковић је навео да је усклађивање пензија законска обавеза, те да ће се у том смислу кориговати та ставка.

"Имамо обавезу коју смо преузели као послодавци за одређене буџетске кориснике за увећања личних примања и то за плате до 1.000 КМ то повећање ће бити пет одсто, а за плате преко 1.000 КМ три одсто", рекао је Вишковић.

Према његови ријечима, једнократна накнада за помоћ мајкама за новорођену дјецу, која је до сада била око 250 КМ, сада ће бити 500 КМ, а план је и да се 100 одсто повећа надокнада за друго, треће и четврто дијете.

"Повећаћемо давања према борачким категоријама, инвалиднине и борачки додатак. Повећаћемо издвајања за инвестиције, ту је и помоћ привреди, локалним заједницама, као и смањење збирних стопа пореза и доприноса", навео је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана