Вишковић: Будућност Српске су квалитетни млади људи

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је да се будућност Српске мора и треба заснивати на квалитетним младим људима, нагласивши да Влада на разне начине настоји да вреднује труд и знање.

"Наша будућност се мора заснивати на квалитету и младим квалитетним људима. Ми ћемо једног дана морати да препустимо институције онима који су својим радом показали да то заслужују, могу, знају и хоће", рекао је Вишковић након пријема који је уприличио за асистента на Архитектонско-грађевинско-геодетском и Природно-математичком факултету у Бањалуци Небојшу Ђурића, који је недавно ријешио математички проблем стар више од 40 година.

Предсједник Владе Српске примио је данас Ђурића у Административном центру Владе и поклонио му лаптоп и књигу о Николи Тесли са жељом да његов научни рад иде у правцу онога што је радио познати српски научник.

Вишковић је рекао да је његова жеља да се млади из Српске угледају на Небојшин примјер и схвате да Република Српска и њене институције воде рачуна о њиховом квалитету и раду.

"Такође, они треба да виде и схвате да имају пажњу институција", нагласио је Вишковић и пожелио Ђурићу много успјеха и научног напретка, чиме би промовисао себе, свој родни Теслић, Бањалуку, Републику Српску и њен образовни систем.

Вишковић, који је од Ђурића на поклон добио рубикову коцку, рекао је да се треба трудити да што више квалитетних младих људи остане на домаћим универзитетима и у Српској.

"Ми ћемо Ђурићу пружати помоћ и убудуће, иако знамо да ће му са разних страна свијета стизати понуде да свој рад и живот веже за те просторе. Он је показао да то може и у Бањалуци и учинићемо све да му помогнемо да ни у чему не оскудијева, да би се што више подизао на научној љествици", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је Ђурићев подвиг значајан, ако се узме у обзир чињеница да моћне земље издвајају милионе за научноистраживачки рад и своје стручњаке.

"Он је успјешно ријешио овај научни проблем и то објавио у најпознатијем свјетском часопису. Тиме је Универзитет и Српску на неки начин подигао на виши ниво када је ријеч и о свјетским математичким круговима", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је као премијер увео праксу да се најбољи студенти генерације са универзитета у Српској запошљавају у установе, јавна предузећа и институције у Републици, с циљем истицања њиховог квалитета, рада и залагања.

"То се показало као добро и говори да полако почињемо вредновати тај рад и труд, посвећујући пажњу дјеци која својим радом то заслужују", рекао је Вишковић, који је у фебруару прошле и марту ове године примио и студенте генерације са оба јавна универзитета у Српској.

Ђурић је захвалио Вишковићу за пријем, који за њега, како каже, представља награду и мотивацију за даљи научни рад.

"Даћу све од себе да наставим да својим радом промовишем Српску, Универзитет у Бањалуци и свој родни град. Надам се да ћу мотивисати и колеге да заједно са мном много више раде, као и нове младе генерације да остану у Републици. Треба да вјерујемо у себе и боримо се за бољу будућност јер нам је нико неће поклонити. А резултат на тај начин мора доћи и труд ће се исплатити", поручио је Ђурић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана