Вишковић: 13,6 милиона КМ за више од 18 хиљада радника

Срна
Вишковић: 13,6 милиона КМ за више од 18 хиљада радника

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада издвојити 13,6 милиона КМ за 2.865 пословних субјеката и више од 18.000 радника који су на индиректан начин трпјели штету од пандемије вируса корона.

Вишковић је на конференцији за новинаре након сједнице Управног одбора Компензационог фонда Републике Српске у Бањалуци рекао да мјерама Штаба за ванредне ситуације није био забрањен рад овим субјектима, али да су они претрпјели штету.

Он је навео да је на овом плану направљена већина рјешења, те да ће средства од данас бити у фази исплаћивања.

- Привредни субјекти могу очекивати да ће исплата ових средстава кренути од данас и да ће то бити ускоро завршено. Ово је помоћ привреди, а наша је жеља да сачувамо радна мјеста - нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће помоћ бити уплаћивана и за друге привредне субјекте, уз напомену да су ресурси Владе за вријеме ванредне ситуације и за комуникацију увијек на располагању грађанима.

Вишковић је рекао да је Влада Српске дала помоћ за све раднике из фирми из Федерације БиХ који послују у Српској.

- Апелујем да Пореска управа ФБиХ и федерална Влада то испоштују онако како смо ми урадили - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је раније договорено да на сједнице Управног одбора Компензационог фонда буду позивани представници радника, али за сада без права одлучивања.

Премијер је навео да још није дефинисано да руководиоци јавних предузећа који имају ресторане користе домаће намирнице.

- Али било би коректно да све наше институције од републичког интереса, које имају ресторане, буду обавезне да користе те намирнице од наших људи - рекао је Вишковић и додао да ће на томе инсистирати уз обезбјеђивање потребних финансијских средстава на том плану.

Он је нагласио да ће Влада, ако буде требало, суфинансирати откуп тржишних вишкова домаћих произвођача.

- Цијенимо да је то помоћ нашим грађанима - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је исплаћен милион КМ, који није злоупотријебљен већ је уложен у изградњу тениског терена у Бањалуци, а за потребе одржавања "Адрија тура", који је, нажалост, отказаног због епидемије.

- Терен остаје Бањалуци и Републици Српској, као и за одржавање турнира, иако се десила ситуација да због вируса корона није одржан планирани "Адрија тур" - рекао је Вишковић и додао да ће турнир бити одржан чим се стекну услови.

Према његовим ријечима данас је донесена одлука да се Институт за јавно здравство РС одобри 1,25 милиона КМ за набавку 25.000 тестова јер иако тренутно има довољно тестова потребно се припремити за наредни период.

- Износ од 1,3 милиона КМ плус ПДВ одобрен је за адаптацију и санацију старе хирургије која се у наредном периоду мора претворити у Ковид болницу. То је додатних 350 лежајева са свим оним што једна болница у регији мора да испуњава - казао је Вишковић.

Центру за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида одобрена је новчана помоћ од 238.000 КМ како би им био одблокиран рачун који је УИО БиХ блокирала због дуга.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана