Вишемилионска штета због застоја у ХЕ Плат код Дубровника

ATV
Вишемилионска штета због застоја у ХЕ Плат код Дубровника

Проблеми у ХЕ Плат код Дубровника од почетка године стварају главобоље запосленима у Хидроелектранама на Требишњици.

Од хрватских колега ипак стижу добре вијести. Први агрегат у Плату поново почиње са радом половином јануара, а други у марту. Збраја се и досадашња штета. Изгубили су на стотине GWh струје и на милионе марака.

"У односу на планирану производњу ми смо нешто преко 300 гњх тренутно у минусу у односу на првобитни план са почетка године прије хаварије. Можемо рећи да на непроизводњу тренутни губитак прелази неких 15 милиона марака. Што се тиче финасијског губитка на крају године надамо се да неће бити толики", истакао је Гордан Мишељић, генерални директор ХЕТ-а.

Велике су падавине и није лако управљати огромном количином воде, кажу из Дирекције за управљањем системо вода у ХЕТ-у. Не могу дочекати да се турбине у Дубровнику поново покрену.

"Потпуно су друге околности када ради ХЕ Дубровник и ми стварно прижељкујемо оно што је договорено да се очекује за половину јануара ми очекујемо да буде поново у погону биће други услови и биће лакше управљати системом", рекао је Александар Вујић, директор Дирекције за управљање системом вода ХЕТ-а.

Проблеме и губитке је умањила сарадња са ХЕ Чапљина. А потписан је и уговор између Електропривреде Републике Српске и Електропривреде Херцег-Босне за 2020. годину.

"Који је у износу преко 100 милиона на годишњем нивоу око заједничке производње електричне енергије и то је добро", нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

То је добро и то нам је највећи спас одговарају у ХЕТ-у. Да није било ХЕ Чапљина губици би били много већи.

"Можемо рећи да Хидроелектране на Требишњици имају 1 гњх дневно од припадајуће производње са ХЕ Чапљина", истакао је Гордан Мишељић, генерални директор ХЕТ-а.

Због свега су проблеме у буџету осјетили и Требиње и Билећа, и једни и други остали су без око три милиона марака. Први људи ХЕТ-а кажу да је предузеће стабилно, а доста се очекује од наредне године, а тренутна хидрологија им иде на руку. Производња електричне енергије у ХЕ Дубровник заустављена је од 10. јануара, након што су, због квара на постројењу страдала три радника. Ријеч је о првом тешком инциденту за 55 година рада Хидроелектрана Дубровник. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана