Више од 900 година затвора Србима

ATV
Више од 900 година затвора Србима

Хашки трибунал је, до сада, за ратне злочине на територији БиХ осудио 51 Србина, на укупно 758 година затвора.

За злочине на истој територији, осуђено је пет Бошњака на 41,5 годину затвора, и 18 Хрвата на укупно 277 година робије. Судије Међународног кривичног суда за бившу Југославију донијеле су седам пресуда на доживотне казне затвора, од којих је шест правоснажних. 

Сви осуђени су Срби, а посљедњу је добио први предсједник Републике Српске, Радован Караџић. Нису били тако строги када су судили за злочине над Србима – четири лица добило је укупно 45 година, а осуђена су тројица Бошњака и један Хрват. 

Хашка статистика говори много више од било какве изговорене ријечи, поручују из Републичког центра за истраживање рата.

“Ниједан од циљева који су зацртани у основачким актима Хашког трибунала, исти тај Хашки трибунал није испунио. А то је да сви буду приведени правди, дакле, да одговарају за злочине. Знамо да сви нису, већ су само све Срби одговарали”, каже Милорад Којић, предсједник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске

Најблажа казна коју је изрекао Хашки трибунал је двије године затвора, коју је добио Амир Кубура, бивши командант Армије БиХ, и то због кршења закона или обичаја ратовања. Осим доживотне, најоштрија је на 40 година затвора, коју су добили Срби – Горан Јелисић и Миломир Стакић. Међународни кривични суд био је пројекат, а циљ му је одавно откривен, поручује предсједник Народне скупшине Републике Српске. 

“Циљ је минимизирати нечији утицај на ратна дешавања, а величати нечији други утицај, прије свега Срба на грађански рат овдје који се десио овдје у БиХ”, каже Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Што се тиче цијелог простора бивше Југославије, Срби су осуђени на 967 година затвора, а Бошњаци и Хрвати заједно на троструко мању казну. Занимљиво је и да је Слободан Милошевић одговарао пред Међународним кривичним судом, а Алија Изетбеговић није, иако је тужилаштво својевремено тврдило да је било у фази подизања оптужнице.

Оптужби су, између осталих, ослобођени  Рамуш Храдинај, Насер Орић, Анте Готовина, Младен Маркач, иако је на стотине свједока говорило о стравичним злочинима које су починили. 14 Срба који су осуђени у Хагу нису ни дочекали пресуде. Доживотну казну затвора добио је и генерал Ратко Младић, али се чека изрицање другостепене пресуде. Чека се и епилог поновљеног суђења Јовици Станишићу и Франку Симатовићу које је претресно вијеће 2013. ослободило оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана