Више од 10.000 особа избјегло карантин

Ведрана Кулага
Више од 10.000 особа избјегло карантин

БАЊАЛУКА - На свим граничним прелазима у БиХ од данас би требало да буду постављени карантини, кроз које ће морати да прођу сви њени држављани који стигну из иностранства, а због различитог приступа на појединим дијеловима границе, у посљедњих десетак дана, боравак у шаторима је избјегло више од 10.000 особа.

Због пандемије вируса корона, између БиХ и сусједних земаља од прошлог мјесеца је знатно смањен број граничних прелаза за путнички саобраћај, а од 25. марта, одлуком Савјета министара, забрањен је улазак у БиХ страним држављанима, осим онима који има потребне дозволе. 

Свима који су, до тог периода, улазили у БиХ на граничним прелазима је издавано рјешење о изолацији, а након тога Српска је отишла корак даље и поставила шаторе-карантине на неколико граничних прелаза од Градишке до Вишеграда, у којима се обавља преглед и особе упућују у карантине у локалним заједницама гдје им је пребивалиште, а не у кућну изолацију, што је раније била пракса јер су утврђена кршења те мјере.

Тим корацима није пошла ФБиХ, тако да је дио границе остао “отворен” за оне из Српске и ФБиХ који су стизали у БиХ из иностранства, а који су хтјели да избјегну карантин.  

Имајући у виду епидемиолошко стање, Предсједништво БиХ дало је рок од 24 часа да на свим граничним прелазима за проток људи буду формирани карантини, а уколико то не буде испоштовано, затражиће затварање свих на којима то није урађено. Затражено је и да у свим локалним заједницама буду обезбијеђени карантини за све особе које из иностранства долазе у БиХ.

Начелник Федералног штаба цивилне заштите Фахрудин Солак потврдио је јуче да је сва опрема за постављање шатора - карантина на 14 прелаза, и то Орашје, Велика Кладуша/Маљевац, Шамац, Каменско, Горица, Босанско Грахово/Стрмица, Дољани, Осоје, Чепикуће, Неум један, два и Иваница. На прелазима Изачић и Бијача користиће се раније успостављени шаторски простор од стране ОС БиХ.

Према подацима Републичке управе цивилне заштите, на територију РС је од 16. марта ушло око 30.500 особа. Вршилац дужности директора Управе цивилне заштите РС Милан Новитовић истакао је да ће данас, од седам часова ујутро, карантини бити у функцији на свим прелазима који су отворени за путнички саобраћај. Један од њих је и Клобук код Требиња, који повезује БиХ и Црну Гору, преко којег је од половине марта ушло више од 2.800 особа, а којима су до сада само издавана рјешења о изолацији. 

Новитовић је рекао да се, према процјенама, двије трећине свих улазака на сјеверној граници односи на лица из ФБиХ, за која се организује само провоз до територије Федерације, али и нагласио да су у бројке урачунати и возачи у међународном транспорту за које важе другачије мјере.

Не крије да је ФБиХ проблем јер их нису пратили у мјерама, односно било је лица која нису праћена.

- ФБиХ је каснила са мјером и то је стварало проблем и на територији Српске јер смо имали лица која су ушла без евидентирања и могућности праћења кретања и контаката. Битно је да максимално смањимо простор за ширење овог вируса - рекао је Новитовић.

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић истакао је јуче да су РС и ФБиХ усагласиле план дјеловања, тако да ће свако ко улази у БиХ морати 14 дана у карантин. Он је нагласио да је Српска радила на један начин, а ФБиХ на други, а сада ће све бити доведено на исту раван.

Упозорење

Републички штаб за ванредне ситуације је у понедјељак допунио закључак о спровођењу и организовању мјере обавезног карантина за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом. Лица која су прешла границу на територији ФБиХ или Брчко дистрикта и добила рјешења о изолацији на територији Српске дужна су да се одмах, а најкасније у року од 12 часова од уласка у БиХ, јаве ради смјештаја у карантин у јединици локалне заједнице гдје имају пребивалиште. О томе се неће доносити посебно рјешење, под пријетњом принудног смјештаја у карантин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана