Вирусом корона заражено још седам људи у Српској

ГС
Вирусом корона заражено још седам људи у Српској

БАЊАЛУКА - Вирус корона потврђен је код још седам лица у Републици Српској у посљедња 24 часа, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

- Три лица су мушког, а четири женског пола. Једно лице је из Бањалуке и шест из Градишке - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шеранић је рекао да су сва ова лица тренутно стабилног здравственог стања и налазе се у изолацији, те да ће даље бити праћени у складу са процедуром.

Министар је прецизирао да је ријеч о мушкарцима средње, старије и млађе животне доби, да су два женска лица средње животне доби, једна старије и једна млађе животне доби.

Он је рекао да укупан број обољелих од вируса корона у Српској сада износи 162, од чега су 91 мушкарци и 71 жена.

Шеранић је истакао да су сви налази који су дошли из контаката љекара из Добоја негативни, што сматра добрим.

- Колега је на лијечењу у болници и доброг је здравственог стања - истакао је Шеранић.

Када је ријеч о Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, Шеранић је рекао да се тренутно 28 лица налази на Клиници за инфектологију гдје се лијечи 25 лица са средње тешком и тешком клиничком сликом, а три лица су на респиратору.

Он је рекао да се у објекту пулмологије на старој локацији УКЦ-а Републике Српске налази 15 лица, под здравственим надзором у Српској налази се 16.519 лица, док је из здравственог надзора укупно изашло 2.239 лица.

Шеранић је рекао да су јуче тестиране четири особе из карантина у Шамцу и све су негативне на вирус корона, па су даље упућене према својим локалним заједницама.

Говорећи о стању на границиа, Шеранић је рекао да је у оквиру граничних прелаза стављен карантин у Градишци, Броду и Шамцу, те да се данас очекује стављање у функцију и карантина на Рачи.

-Лица са граничних прелаза од Новог Града до Градине спроводе се у карантин у Градишку гдје ће се обављати даљи прегледи у складу са процедуром - истакао је Шеранић.

Он је рекао да се јутрос у карантину на граничном прелазу Градишка налази 82 лица, од чега 24 лица са пребивалиштем у ФБиХ, док су осталих 58 држављани Републике Српске.

У карантину у Шамцу је 11 лица и то девет из Републике Српске и двоје из ФБиХ, док се у карантину у Броду налази 112 лица, од чега 39 лица из Републике Српске, а остали из ФБиХ.

Шеранић је нагласио да ће у складу са процедуром наставити да тестирају све узорке који долазе из карантина са граничних прелаза, као и оних који су били у директном контакту са лицем које је позитивно на вирус.

Он је подсјетио да се данас одржава и посебна сједница Народне скупштине Републике Српске и да ће се, у складу са тим каква одлука буде донесена, припремати даље активности у сектору здравства и другим секторима.

- Ово је врло важан дан јер ћемо након одлуке, за коју се надам да ће бити донесена, постати много оперативнији. Овај сегмент није само здравство већ се тиче и многих других сфера самог живота наших грађана - закључио је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана