Вирусом корона заражено још седам људи у Српској, међу њима и љекар из Добоја

ГС
Вирусом корона заражено још седам људи у Српској, међу њима и љекар из Добоја

БАЊАЛУКА - У Републици Српској потврђено је седам нових случајева заразе вирусом корона, потврдио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Тиме се укупан број случајева заразе вирусом са 114 повећао на 121.

- У посљедња 24 часа тестирано је 75 лица. Када је ријеч о особама за које је утврђено да су позитивне на вирус корона, три су из Козарске Дубице, двије из Градишке, те по једна из Бањалуке и Добоја. Све особе су у кућној изолацији или су у карантину - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци на којој је представио информације о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској.

Када је у питању Добој, додао је, у питању је љекар из добојске болнице, који није радио посљедњих седам дана.

- Биће испитани сви његови ризични контакти. Када је у питању Градишка, то је секундарни контакт, који је у вези са трећим бањалучким кластером - појаснио је Шеранић и додао да ће све особе којима се потврди вирус корона бити пребачене у карантин у Бањалуци.

Додао је да је у Козарској Дубици у питању породични случај. 

- У Бањалуци је потврђен случај породичног контакта са супругом - појаснио је Шеранић.

У посљедња 24 сата тестирано је укупно 75 особа, од тога је 31 особа из карантина у Градишци и сви су негативни. Шеранић је додао и да је јуче почело тестирање особа смјештених у карантину у Шамцу.

- На одјелу на УКЦ-у РС је 21 особа, од којих 10 чека резултате и особе на клиници које су са средње тешком и тешком сликом - рекао је Шеранић.

Додао је да је под здравственим надзором у РС 16.443, док је 1.041 особа изашла из надзора.

Када су у питању карантини, тренутно је у Градишци смјештено 49 особа, од чега је њих 28 из Републике Српске, а 21 је из ФБиХ.

- Сви који имају негативан тест упућују се у карантине у локалним заједницама гдје ће се испратити у наредних 14 дана у складу са процјеном стања саме особе, а оне особе код којих се потврди да су позитивне у карантинском смјештају на граници, било да се ради о Градишци или о Шамцу, ће битиц послате у карантиннски смјештај са позитивним особама као што је то случај са Бањалуком -рекао је Шеранић.

Говорећи о карантину формираном у Студентском центру Никола Тесла у Бањалуци, министар здравља је рекао је од јуче 20 особа смјештено у овај објекат.

- И данас се настављају активности и очекујемо да ће бити комплетирано стање свих који ће се наћи у овом смјештају - рекао је Шеранић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана