Вирусом корона заражено још 76 људи у Српској, једна особа преминула

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА – Вирус корона у посљедња 24 часа потврђен је код 76 особа у Републици Српској, а преминуо је мушкарац старије животне доби из Вишеграда.

Укупно је тестирано 506 узорака, а од  76 новозаражених највише их је из Бањалуке, њих 11, а из Зворника девет.

Према најновијим подацима Института за јавно здравство, по пет особа је из Бијељине и Прњавора, по четири из Градишке, Мркоњић Града, Рогатице и Хан Пијеска, по три особе су из Источне Илиџе, Котор Вароша, Лакташа, Фоче и Челинца, по двије из Језера, Пала и Приједора и по једна особа је из Братунца, Источног Старог Града, Кнежева, Козарске Дубице, Осмака, Рудог, Сокоца, Сребренице и Угљевика.

Када је ријеч о полној структури, ријеч је о 43 мушке и 33 женске особе, од којих је 10 млађе, 56 средње и 10 особа старије животне доби.

В.д. директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је погоршана епидемилошка ситуација, те апеловао на грађане да се придржавају свих препоручених мјера.

Истакао је да Институт и даље препоручује четири мјере, а то су физичка дистанца, ношење заштитних маски, лична хигијена и дезинфекција.

Он је додао да су, када је ријеч о вирусу корона, приватна дружења и даље проблем, те нагласио да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна.
- У протекла два дана имамо пад броја позитивних у односу на број тестираних лица и јако нам је важно да се тај тренд настави - поручио је Зељковић.

Епидемиолог у Институту Јела Аћимовић изјавила је да је од 1. јуна сталан раст броја обољелих, што се највише види на седмичном нивоу-

- Врх тог раста броја обољелих смо имали у прошлој седмици - навела је Аћимовићева.

Она је додала да порастом броја обољелих расте и број хоспитализованих и смртних случајева.

- Капацитети болница се поново пуне. Тренутно је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) хоспитализовано 75 особа, а у општим болницама њих 205. На респираторима је 20 пацијената, од чега 17 на УКЦ-у - рекла је Аћимовићева.
Она је додала да се спушта старосна граница особа које умиру од ковида 19, те навела да је прошле седмице преминула особа из добне групе од 35 до 49 година, а седам особа из добне групе од 50 до 64 године.

До сада је у Републици Српској потврђено 5.136 случајева вируса корона, а преминуле су укупно 183 особе код којих је потврђено присуство вируса корона.
У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 2.760 особа, а на вирус је тестирано укупно 52.365 особа.

Укупан број хоспитализованих је 280.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.097 особа, а надзор је завршен код 43.509 особа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана