Вирусом корона заражено још 50 људи у Српској, двије особе преминуле

ГС
Вирусом корона заражено још 50 људи у Српској, двије особе преминуле

БАЊАЛУКА -У Републици Српској у посљедња 24 часа вирус корона потврђен је код 50 од тестираних 237 људи, а умрле су двије особе из Љубиња и Сокоца, речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Републике Српске.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је новинарима да ово потврђује да се наставља тренд погоршања епидемиолошке ситуације.

Он је навео да су претходне седмице представници Института разговарали са шефовима кризних штабова у локалним заједницама у којима је дошло до погоршања ситуације с циљем да се направи увид у разлоге за то, као и да се одреде нове мјере, уколико има потребе за тим.

-Веома је битно то што локални штабови имају право да уведу и строже мјере од оних које је прописао Републички кризни штаб за ванредне ситуације, те да на тај начин дођу до што бољих резултата у санирању епидемиолошке ситуације - рекао је Зељковић.

Он је нагласио да Институт има веома добру сарадњу са свим болницама у Српској, као и са љекарима у инфективним клиникама, те да је то случај и са болницом у Бијељини, гдје је у протеклом периоду дошло до повећања броја заражених.

- О ситуацији у Бијељини извјештај је правила комисија Министарства здравља и социјалне заштите Српске које је донијело одређене закључке, али и препоручило мјере за даље поступање, те што је најважније оне су резултирале све мањим бројем заражених у том граду - рекао је Зељковић.
Према његовим ријечима, Институт располаже довољном количином тестова, ријеч је о хиљадама, тај број се сваким даном троши, али се и допуњава.
- У току је набавка још 20.000 тестова преко УНДП-а, а један број тестова набавља Институт од добављача који нам понуди најнижу цијену - појаснио је Зељковић.

Говорећи о средствима уложеним за набавку покретне болнице, Зељковић је навео да је предузеће "Балкан глобал" цјелокупан износ аванса вратило на рачуне Института, који је у складу са инструкцијама Министарства финансија, та средства уплатио на рачун тог министарства.

Када је ријеч о лијечењу заражених пацијената, Зељковић је рекао да је препорука Института да се формирају ковид болнице, али да су тренутни капацитети довољни за број пацијената који се налази у болницама.

- Локација старе Хирургије сада не служи за смјештај пацијената, те се тренутно разматра опција да се она претвори у ковид болницу - навео је Зељковић.

Специјалиста епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић-Девић рекла је да је највећи број заражених лица у протекла 24 часа из Зворника и то њих девет.

Она је навела да је шест лица из Прњавора, четири из Фоче, по три из Требиња, Лакташа, Приједора и Рудог, по двије из Котор Вароша, Сокоца, Вишеграда, Љубиња, Власенице, Бањалуке и Братунца и по једно из Источног Новог Сарајева, Гацка, Рогатице, Новог Горажда и Шековића.

Према њеним ријечима, највећи број заражених има од 30 до 64 године, док их је најмање у најмлађој групи у доби до четири године.

У УКЦ-у Српске хоспитализовано је 58 лица, док их је у другим локалним болницама хоспитализовано 176.

Од почетка епидемије у Српској је тестирано 42.126 лица, док је инфекција потврђена код њих 3.254, од којих је око 52 одсто опорављено, а укупно је пријављен 141 смртни случај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана