Вирусом корона заражено још 19 људи у Српској, преминуо мушкарац из Бијељине

Милијана Латиновић
Вирусом корона заражено још 19 људи у Српској, преминуо мушкарац из Бијељине

БАЊАЛУКА – Зараза вирусом корона у протекла 24 часа потврђена је код још 19 особа у Републици Српској, а у том је периоду преминула једна особа која је била позитивна на овај вирус, саопштио је Институт за јавно здравство Српске.

Прецизирали су да је преминуо мушкарац средње животне доби из Бијељине.

Највише новозаражених, њих 13 је из Бањалуке, три особе су из Прњавора, а по једна из Козарске Дубице, Котор Вароша и Кнежева.

У Институту су навели да је тестирано укупно 110 лабораторијских узорака, а нови вирус корона потврђен је код 11 мушкараца и 18 жена, од којих су три млађе, 14 средње и двије особе старије животне доби.

До сада је у Републици Српској од 41.891 тестираних особа вирус корона потврђен код 3.204,  од чега је преминуло 139, а опоравило се 1.663.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 184 - у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 47, а у општим болницама 137

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.503 особа, а надзор је завршен код 39.541 особа.

Прњавор: Тестирано још 14 људи

На подручју општине Прњавор од три нова случаја заразе вирусом корона, двије особе су у директној епидемиолошкој вези са претходно регистрованим случајевима, саопштио је општински Штаб за ванредне ситуације.
У саопштењу се прецизира да је Ковид-19 регистрован код двије жене средње и млађе животне доби и код мушкарца средње животне доби.

Тест је урађен код још 14 директних контаката чији се резултати очекују у току сутрашњег дана.

Под здравственим надзором епидемиолога налазе се 22 лица.

Од почетка епидемије, на подручју општине Прњавор регистровано је 49 лица заражених вирусом корона, а опоравило их се 35.

Бијељина: Међу обољелима и дјеца

- Међу 160 активних случајева вируса корона у Бијељини има и двоје дјеце од шест и осам година која имају добру клиничку слику без симптома и тегоба - рекла је инфектолог Болнице "Свети Врачеви" Александра Радојчић.

У болничком карантину је 14 пацијената са средње тешком клиничком сликом и за сада су стабилни, а до сада је на вирус корона у граду тестирано 1.926 људи.

Из бијељинске болнице наводе да се тестирање на вирус корона и даље обавља у складу са епидемиолошком процјеном и протоколима, а узорци се шаљу у Институт за јавно здравство Републике Српске.

Радојчићева је рекла да је јутрос из Бијељине послато 19 узорака, а свакодневно се тестира између 50 и 100 људи.

За пацијенте којима је потребно болничко лијечење, врши се тестирање брзим тестовима.

Према ријечима инфектолога, здравствени радници који су били позитивни на вирус корона на првом ретесту су негативни, данас је урађен други ретест и очекује се да ће се вратити на посао у наредних пет до седам дана. 

Петрово: Погоршана епидемиолошка ситуација

Запослени Центра за социјални рад у Петрову од јутрос одсуствују са посла, а отежано функционише и реферат за регистрацију возила и издавање возачких дозвола у локалној Полицијској станици јер је у обје установе регистрован по један службеник са вирусом корона.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације Озрен Петковић рекао је да је епидемиолошка ситуација погоршана, али да нема мјеста паници јер је познат кластер.

- Вирус је потврђен код једног службеника Центра за социјални рад Петрово, настањеног у Добоју, који се налази на кућном лијечењу, а од јутрос сви службеници ове установо одсуствују с посла - изјавио је Петковић новинарима након јутрошње сједнице општинског Штаба.
Он је навео и да је вирус корона потврђен и код једног донедавног службеника Полицијске станице Петрово, који је такође на кућном лијечењу, а још двоје службеника, блиских контаката, налази се у кућној изолацији.
- Ријеч је о једном кластеру - заједно су путовали на посао и ми предузимамо све прописане мјере како бисмо спријечили ширење кластера. Што се тиче Центра за социјални рад, покушаћемо у што краћем року организовати рад ове установе, а већ данас ће бити извршена дезинфекција свих просторија које су користили запослени - рекао је Петковић.

Командир Полицијске станице Петрово Дејан Јеремић указао је да је тренутно отежано функционисање реферата за регистрацију возила и издавање возачких дозвола, али да се сви послови завршавају у законом предвиђеном року.

Замјеник директора Дома здравља "Озрен" Душко Петровић рекао је да је чињеница да су се људи прилично опустили и да је ситуација сложенија.

- Ми одрађујемо свој дио посла, пратићемо ситуацију и поступати у складу са потребама и препорукама надлежних - рекао је Петровић.

На јутрошњем састанку Штаба донесен је закључак којим се апелује да грађани поштују прописане мјере, носе заштитне маске и држе дистанцу од најмање два метра, а инспекцијским органима је наређено да појачају активности на контроли поштовања прописаних мјера.

Брчко: Заражене још четири млађе особе

- У Брчком је током посљедња 24 часа вирус корона потврђен код још четири лица млађе животне доби - рекао је шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Акиф Пезеровић.

Пезеровић је истакао да се епидемиолошка ситуација у дистрикту погоршава и да за сада вијести нису охрабрујуће.

Он је указао да је од почетка ванредног стања вирус потврђен код 65 лица, да је активан код 37, те да се повећава број лица под здравственим надзором.
Пезеровић је на конференцији за новинаре изјавио да је седморо лица хоспитализовано, да је један пацијент и даље у тешком стању и на респиратору, те да су остали у релативно добром здравственом стању.

- Ми смо 23. марта имали прва два позитивна и онда је број позитивних полако растао до 1. маја, када смо их имали укупно 20. Од 1. маја, током мјесец и по нисмо имали позитивних случајева. Међутим, од 17. јуна стање се погоршава, а нарочито посљедње седмице - рекао је Пезеровић.

У ФБиХ још 71 случај заразе

Према подацима Федералног завода за јавно здравство у протекла 24 часа у ФБиХ тестиран је 421 узорак, од којих је 71 позитиван на Ковид-19, а пријављена су три смртна случаја.

Преминули су мушкарац (60) и жена (54) из Живиница и мушкарац (83) из Бановића.

Нови случајеви регистровани су у Тузланском, Зеничко-добојском, Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском, Унско-санском, Босанско-подрињском, Посавском и Кантону Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана