Вирусом корона заражено још 17 људи у Српској, међу њима и љекар из УКЦ-а

ГС
Вирусом корона заражено још 17 људи у Српској, међу њима и љекар из УКЦ-а

БАЊАЛУКА – У Републици Српској у протекла 24 часа тестирањем је откривенo још 17 нових случајева заразе вирусом корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Додао је да је међу њима и један љекар из Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

Број заражених сада је са 348 повећан на 365 а 13 лица је преминуло.

Тестирано је 416 узорака, а међу новообољелима је највише, односно десет  из Бањалуке.

- Три особе су из Лакташа, двије из Мркоњић Града и по једној из Прњавора и Источне Илиџе. На вирус корона је позитиван и један љекар Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, који је на претходном тестирању био негативан - прецизирао је Шеранић.

Према његовим ријечима, девет новозаражених особа је хоспитализовано, док ће остали бити стављени под здравствени надзор.

- Углавном се ради о породичним контактима и непосредним контактима са зараженим лицем, али имамо и неколико особа које нису могле директно навести контакт. Због тога се не смијемо опуштати и ићи у релаксирање мјера јер је вирус у заједници. Сви и даље морају да се понашају одговорно, остану код куће и омогуће да са што мање посљедица прођемо кроз ову епидемију - нагласио је Шеранић.

Он је рекао да је тестиран велики број здравствених радника из болница и домова здравља који су најизложенији пацијентима зараженим вирусом.

Шеранић је навео да УКЦ Републике Српске, као и друге здравствене установе из превентивних разлога редовно раде тестирање својих љекара и медицинских сестара.

- Тестирани су здравствени радници из Бањалуке, Бијељине, Приједора, Градишке, Добоја и Шипова. Тестиране су и особе из локалних карантина. Они који су негативни бивају пуштени кући, а ако су позитивни иду у Студентски центар у Бањалуци или Ђачки дом у Бијељини, односно на болничко лијечење ако имају симптоме - појаснио је Шеранић.

Шеранић је додао да се до сада опоравило 81 лице.

- Највише опорављених је из Бањалуке - 55 и Лакташа - осам. Структура опорављених прати структуру лица која су заражена -  нагласио је Шеранић.

Говорећи о 13. смртном случају у Српској од посљедица вируса корона, Шеранић је рекао да је преминули мушкарац боловао од других обољења, прије свега, срчаних, те да је био на респиратору.

Шеранић је додао да се у УКЦ налази 46 пацијената са тешком клиничком формом, од којих су четири на респиратору, у изолацији су четири особе које чекају налазе, док је на старој локацији Пулмологије 59 лица са лашком или средњом клиничком сликом.

Према његовим ријечима, по три пацијента су на лијечењу у болницама у Добоју и Зворнику, а по два у Бијељини и Источном Сарајеву.

Шеранић је истакао да су под здравственим надзором тренутно 6.663 особе, док је та мјера окончана за 15.270 лица.

Говорећи о стању у карантинима на граничним прелазима, Шеранић је рекао да су у њима смјештена 42 лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана