Вирусом корона заражено још 16 људи у Српској, први случајеви у Требињу и Сребреници

ГС
Вирусом корона заражено још 16 људи у Српској, први случајеви у Требињу и Сребреници

БАЊАЛУКА – У Републици Српској у протекла 24 часа тестирањем је откривенo још 16 нових случајева заразе вирусом корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је истакао да су регистровани први случајеви у Сребреници и Требињу, те да су у питању су пацијенти који су претходно имали проблема са плућима. Додао је да је међу њима један здравствени радник.

Број заражених сада је са 365 повећан на 381, а 14 лица је преминуло.

Шеранић је истакао  да су се од болести изазване овим вирусом до сада опоравиле 102 особе.

Тестирано је 425 узорака, а међу новообољелима је највише, односно шест из Бањалуке.

- Четири особе су из Лакташа, а по једна из Котор Вароша, Требиња, Приједора, Мркоњић Града, Сребренице и Теслића. Међу новозараженима имамо и једног здравственог радника код којег је утврђено да је позитиван у оквиру тестирања медицинског особља - навео је Шеранић.

Додао је да је код већине новозаражених особа ријеч о блиском контакту са позитивним особама-

-Имамо и лица за које не можемо тачно да утврдимо контакт и биће спроведена епидемиолошка истрага у погледу њихових контаката и праћења других људи који су са њима били у контакту - истакао је Шеранић.

Он је појаснио да су заражене особе из Сребренице и Требиња биле у болници у Зворнику, односно Требињу, а претходно су имале проблема са плућима.

- Било је тестирања у источној Херцеговини, али не као у Бањалуци, не зато што то нисмо хтјели него због тога што је у Бањалуци било жариште и много више контаката људи који су били заражени. Због тога смо проширили опсег тестирања и зато смо ишли на опцију да тестирамо све који имају било који респираторни симптом без обзира на то да ли су епидемиолошки били са неким у контакту. На тај начин ћемо обухватити све регије у Српској - каже Шеранић.

Он је додао да су с истим циљем тестирањем обухваћени здравствене установе и старачки домови, а да планирају да обухвате и друга лица која могу бити угрожена као што су полицајци.

Говорећи о особама које су се опоравиле од болести изазване вирусом корона, Шеранић је навео да их је највише у Бањалуци - 70, Лакташима - осам и Козарској Дубици – седам.

Осврнувши се на 14. смртни случај од посљедица вируса корона, Шеранић је истакао да је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске преминула жена старије животне доби која је претходно као кардиолошки пацијент била у Центру за срце у Тузли гдје је тестирањем утврђено да је позитивна.

Шеранић је додао да се у УКЦ тренутно налази 105 пацијената од којих је 48 са тежом клиничком сликом и пет на респиратору, док је у изолацији осам лица која чекају налазе.

Он је рекао да се на старој локацији бањалучке Пулмологије налазе 44 особе са лакшом и средњом клиничком сликом, а у другим болницама у Српској по два до три пацијента која су збринута због вируса корона.

- Јавност мора знати да године не чине повољну околност за особе које дођу на респиратор. Искуства су показала да се та лица врло тешко опорављају. Особе које дођу на респиратор имају готово уништена плућа и њихов опоравак је врло тежак, поготово ако болују и од других обољења - каже Шеранић.

Према његовим ријечима, под здравственим надзором налази се 6.616 особа, док је та мјера окончана у 15.574 случаја.

Шеранић је рекао да се у карантину на граничном прелазу у Броду јутрос налазило 20 лица, у Градишци 14, Шамцу девет, Рачи седам, док у Каракају, Клобуку и Вардишту није било смјештених лица.

На питање да ли је Република Српска тражила позајмицу тестова од ФБиХ, Шеранић је рекао да су тражили 10.000 тестова, те да то није није ништа неуобичајено јер је на састанку ентитетских премијера договорено да здравствене установе размјењују опрему уколико је то потребно.

- И ми смо посуђивали заштитну опрему здравственим установама у ФБиХ када оне нису могле да је набаве. Ми смо платили 25.000 тестова, али нам не долазе и стално нам помјерају рокове испоруке. Тренутно имамо више од 15.000 тестова, што је довољно за наше потребе, али желимо да их имамо још више на располагању као резерву да не бисмо морали смањивати број тестирања. Када дођу тестови од УНДП-а и друге испоруке позајмицу ћемо одмах вратити -истакао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана