Вирусом корона заражена још једна особа у Српској, опоравило се укупно 11 људи

ГС
Вирусом корона заражена још једна особа у Српској, опоравило се укупно 11 људи

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је у посљедња 24 часа тестирано 186 особа, а да је само једна позитивна на вирус корона.

Он је рекао да је овим укупан број заражених вирусом корона порастао на 201 лице.

- Ријеч је о мушкарцу старије животне доби из Бијељине. У болницама у Српској се тренутно налази 71 особа, 70 их је у Бањалуци, а једна у Добоју - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци на којој је представио најновије информације у вези са епидемиолошком ситуацијом у Српској.

Шеранић је нагласио да се од вируса корона опоравило 11 особа и њима су два узастопна налаза показала да су негативни, након претходно утврђеног позитивног налаза.

Шеранић је додао да су четири особе на респиратору, а 33 са средње тешком клиничком сликом.

- Све четири особе имају друга удружена обољења. У изолацији у Универзитетском клиничком центру Републике Српске на анализу и потврду чека 20 особа. На локацији Пулмологије у Бањалуци имамо 13 особа са лакшим симптомима - навео је Шеранић.

Према његовим ријечима, тренутно се под здравственим надзором налази 15.100, а из надзора је изашло 4.669 лица.

У карантинима на граничним прелазима, додао је он, тестирано је 301 лице за која је епидемиолошки потврђено да долазе из жаришта појаве вируса корона у Европи, а сва су била негативна.

- Тестирању су подвргнуте 253 особе у Градишци, 42 у Броду и шест у Шамцу. Након мјесец дана константног праћења рада карантина на граници на територији Републике Српске, увидјели смо да су све особе негативне и сада прелазимо на сљедећи аспект, а то је да ћемо све особе након прегледа и утврђивања да ли имају симптоме бити одмах упућиване у карантине у локалним заједницама - рекао је Шеранић.

Он је појаснио да то значи да више неће бити рађени налази на граници, него ће обављати тријажне прегледе и утврдити да ли је неко оболио или не, а потом их упућивати у карантине у локалне заједнице.

-Послије истека карантинског периода од 14 дана биће урађени контролни налази прије него што буду дошли у локалне заједнице. Локалне заједнице су прошлог понедјељка добиле задужења да морају да формирају карантине гдје ће смјештати ове пацијенте и јасна упутства на који начин ће се опходити - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, у карантину у Градишци се налази 136 особа, у Шамцу 19, а у Броду 68.

Од јуче је у функцији и карантин на Рачи у којем се налази 16 особа које су јуче прешле границу са Србијом.

До сада је у Српској забиљежен један смртни случај који је посљедица заразе овим вирусом, а преминула је старица из Рибника.

Ловрић:Заражен отац особе из првог кластера

- У Бијељини је вирусом корона заражена пета особа, старији мушкарац на програму дијализе, отац једног од заражених из првог кластера - рекла је вршилац дужности директора Болнице "Свети врачеви" Милица Ловрић.

Она је рекла новинарима да је пацијент смјештен у болнички карантин, гдје је превентивно смјештено још шест особа за које постоји сумња у заразу и чији ће резултати бити послати на анализу.

Ловрићева је навела да је ријеч о лицу које је дошло из Центра за срце у Тузли и члановима његове породице, као и особи која је била у контакту са првозараженим у Бијељини.

У кућном карантину су 62 лица, а у самоизолацији 1.145 особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана