Вирус ослабио, навала на Словенију појачана

Драгана Орловић
Вирус ослабио, навала на Словенију појачана

БАЊАЛУКА - Да је пандемија тек привремено зауставила одлив радне снаге из БиХ, потврђују најновији подаци који показују да је у првих пет мјесеци ове године само у Словенију отишло више од 7.000 радника, што је готово исти број као за цијелу 2020.

Ове евиденције открили су нам у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, гдје наводе да је њиховим посредством до 31. маја ове године у Словенији  радне дозволе добило 7.046 људи из БиХ, а у цијелој прошлој години њих 7.887.

- Јасно је да се у овој години повећао број издатих радних дозвола у Словенији, тачније, за само пет мјесеци готово је једнак као за цијелу прошлу годину - истичу у агенцији.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ подсјећају да они посредују у запошљавању у оним државама са којима имају потписан правни оквир о посредовању и из којих добијају огласе.  Тренутно то су само Словенија за сва занимања и Њемачка, гдје посредују, како кажу, за особе са завршеном средњом медицинском школом. Када је ријеч о Њемачкој, до 2. јула за програм посредовања издато је 225 радних дозвола.

Међутим, ситуација је доста алармантнија него што то показује званична статистика, јер је велики број оних који самостално проналазе посао и одлазе да раде у Словенију и Њемачку, али и друге земље. Стручњаци истичу да је одавно упаљен аларм због одласка домаће радне снаге, али да се готово ништа не чини како би се тај проблем ријешио.

- Званични подаци о миграцијама показују тек мали сегмент у овој области, тачније, ситуација је много озбиљнија, јер је одлив радне снаге поново у експанзији како корона јењава - рекао је “Гласу Српске” директор Агенције за посредовање у запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић.

Вукајловић наводи да је стварна цифра о броју становника који због запослења напуштају БиХ далеко већа, што представља озбиљан проблем за привреду.

- Недостатак радне снаге у цијелој БиХ је све израженији, а оно што посебно забрињава јесте чињеница да смо због тога све мање конкурентни за неке озбиљније послове и инвестиције - нагласио је Вукајловић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да се већ годинама не чини довољно како би се зауставио одлазак радника из БиХ.

- Без повећавања плата не можемо задржати раднике. Наша политичка клима је већ дуго времена нестабилна, због чега нема нових инвестиција, а радници гледајући личне интересе одлазе у потрази за плаћенијим пословима - истиче Павловић.

Радне дозволе

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, у Словенији је током прошле издато 7.887 радних дозвола, што је смањење за 46 одсто у односу на 2019. На то смањење највише је утицала корона, јер је евидентирана мања економска активност, као и потражња за страним радницима.

- За Њемачку су лани издате 533 радне дозволе, што је за око 20 одсто мање него годину раније, а основни разлог је што Амбасада Њемачке у БиХ није радила готово три мјесеца због пандемије  -  навели су у агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана