Виктор Олсавски, представник СЗО у БиХ: Могуће избјећи италијански сценарио

ГС
Виктор Олсавски, представник СЗО у БиХ: Могуће избјећи италијански сценарио

БАЊАЛУКА - У БиХ је још могуће да мјере које се сад предузимају дају ефекат довољно рано да не дође до великог броја случајева у болницама и да се избјегне ситуација као у Италији, каже у интервјуу за "Независне" Виктор Олсавски, представник Свјетске здравствене организације (СЗО) у БиХ.

-  Италија још није досегла врхунац кризе. Они се надају да би наредних дана могли достићи врхунац уз наду да би тада све мјере које предузимају, попут карантина, социјалне дистанце и слично, могле почети давати жељени ефекат. За БиХ је то тешко оцијенити, јер се сви надамо да ће мјере које се сад предузимају дати ефекат довољно рано да нећемо бити суочени с великим бројем случајева у болницама – казао је он.

Када је ријеч о томе што СЗО највише од свега препоручује тестирање Олсавски је појаснио да ако желите да знате колико су мјере које предузимате ефикасне, морате да видите како се вирус креће.

- Први разлог за препоруку је дијагностицирање, а други разлог је да можете да видите како се и куда вирус шири. Власти, наравно, те мјере морају предузимати у складу с својим капацитетима, али и са конкретном ситуацијом. Ситуација у неким земљама, попут БиХ, још не потпада под дефиницију трансмисије вируса кроз цијелу заједницу. У таквој трансмисији вирус се шири на све стране – каже представник СЗО.

Оцијенио је да се БиХ сад налази у фази између ширења по кластерима и ширења кроз заједницу.

- Тестирања би требало да спроводе на основу одлука епидемиолога и доктора, јер они ће најбоље знати шта и у ком тренутку треба урадити. Веома је важно вашим грађанима рећи да негативно тестирање није "сертификат" да нисте заражени зато што се заразити можете буквално наредног дана. Због тога ниједна земља не ради тестирања на захтјев. Зато људи не треба да врше притисак на власти, јер тиме се ништа не постиже. Тестирање нам служи само да би епидемиолози могли знати какве наредне мјере треба предузимати и у ком тајмингу – додао је Олсавски.

Истакао је да оба ентитета имају залихе тестова.

Додао је да за БиХ међународна заједница планира помоћ и да је СЗО укључена у те активности.

- Размишљамо о томе шта се може учинити и шта имамо на располагању. Сви смо тога свјесни, укључујући и локалне власти. Чине се велики и озбиљни напори да се набави све оно што ће бити потребно – рекао је Олсавски.

Он каже да најновија пандемија има највећу брзину ширења у историји те организације и да се још не зна коначна стопа смртности.

- Имали смо шпански грип у Првом свјетском рату. Ми као СЗО постојимо од 1948. године. Од тог периода, ово је први пут да се суочавамо с оваквим рапидним ширењем - рекао је он.

Када је ријеч о оцјени СЗО да ће 40 до 70 одсто свјетске популације бити заражено појаснио је да је то је засновано на епидемиолошком математичком моделу помоћу којег су покушали предвидјети могући развој ситуације.

- Ми нисмо чаробњаци и вилењаци, ми не можемо видјети у будућност. Посебно за цифру од 70 одсто се може рећи да представља математички модел ако се ништа не предузме или ако мјере које предузимамо не дају резултат. Ми управо због тога савјетујемо све земље да предузму све што могу. Ми и даље вјерујемо да је могуће зауставити пандемију прије него што досегнемо проценат од 70 одсто зараженог становништва – казао је Олсавски.

Додао је да се у овом тренутку можемо ослонити само на искуства из Кине. - Нас су одмах сви питали шта Кина предузима и питали су за наше мишљење о тим мјерама. Ми смо им рекли да не знамо, јер никад у историји нисмо свједочили оваквим димензијама пандемије и брзини ширења вируса. Сада већ можемо рећи да се кинеске мјере чине ефикасним, јер су они успјели ставити ситуацију под контролу. Ми смо та искуства пренијели другим земљама и онда су и оне почеле предузимати исте мјере. Неки, додуше, раније, неки касније. Али сада сви примјењују те мјере – истакао је Олсавски.

Нагласио је да се сваки нови вирус мора третирати као потенцијално опасан, из разлога што нема довољно сазнања.

- Други вируси, попут, рецимо, грипа, су нам добро познати, имамо вакцине итд. Поред тога, код новог вируса видимо да је смртност дефинитивно значајно већа него од грипа. Такође, још ништа не можемо дефинитивно рећи о стопи смртности. То ћемо моћи тек на крају. Оно што нас највише брине је могућност мутације вируса како би се адаптирао на људе – појаснио је Олсавски. Напомиње да је, као што се зна, корона животињски тип вируса.

- Сада се ради о вирусу који је прешао са животиња на људе и можемо рећи да се веома брзо шири. И та брзина ширења је нешто што сад покушавамо да ограничимо – истакао је Олсавски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана