Вигемарк: “Батина” данас не би имала позитивне ефекте

Срна
Вигемарк: “Батина” данас не би имала позитивне ефекте

Бањалука - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк сматра да не би било ефекта да међународна заједница у БиХ у данашње вријеме користи “батину”, него да се у овој земљи мора обезбиједити владавина права.

Вигемарк је истакао да је међународна заједница много пута у прошлости у БиХ користила “батину”, посебно путем ОХР-а, те да је то можда тада имало неке позитивне ефекте, али је нагласио да не мисли да би то данас било случај.

“Ми не можемо замијенити судове у овој земљи. Зато се мора обезбиједити владавина права и то је темељно питање”, рекао је Вигемарк за “Независне новине”.

Он је оцијенио да је корупција постала системски проблем који се мора искоријенити, те да је то једна од ствари експлицитно назначених у Мишљењу Европске комисије да мора бити системских судских процеса против високе корупције и правоснажних пресуда.

Према његовом мишљењу, то се још није догодило и мора се обезбиједити да људи имају приступ правди, да их једнако третирају.

“Да живим у овој земљи и кад бих мог сина, који је овдје са мном у БиХ, морао због нечега одвести у болницу, и ако би ми доктор рекао да болница нема довољно новца да плати лијекове и тражио да му ждоплатимж, можда бих и ја био присиљен да то урадим, јер је то можда питање живота и смрти”, рекао је Вигемарк.

На питање шта ће препоручити свом насљеднику, он је рекао да ће му препоручити да као представник ЕУ досегне до свих јер нема дугорочних трајних рјешења у овој земљи ако се не нађу рјешења која ће сви моћи прихватити.

Вигемарк је нагласио да је друга препорука његовом насљеднику да се наоружа стрпљењем, јер “у овој земљи ствари узму нешто више времена, али људи желе промјене”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана