Видовићева очекује усвајање приједлога ребаланса буџета за ову годину

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић очекује да Народна скупштина на предстојећој сједници усвоји приједлог ребаланса буџета за ову годину, чији је оквир четири милијарде и 16 милиона КМ, што је у односу на планирани повећање за 221 милион КМ, односно 5,8 одсто.

Видовићева је изјавила Срни да су приходи у буџету већи за 236 милиона КМ, а да неки људи пласирају дезинформације у медијима да је то зато што је Међународни монетарни фонд дао 200 милиона КМ и зато што се Република Српска задужила.

Према њеним ријечима, раст прихода нема везе са задужењем нити са средствима ММФ-а већ се ради о искључивом расту пореских директних и индиректних прихода у овој години.

“У ребалансу буџета нисмо предвидјели раст материјалних трошкова јер је сасвим занемарив. Предвидјели смо раст инвестиционих улагања, јер су све општине у Републици Српској већ поднијеле захтјеве за финансирање одређених пројеката и ми ћемо из буџета расподијелити 20 милиона КМ општинама”, истакла је Видовићева.

Видовићева је навела да постоје и одређена инвестициона улагања у здравство и Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Она је истакла да су повећана издвајања за социјалну заштиту у свим сферама, повећана плата одређеним буџетским корисницима и радницима у судовима који нису тужиоци и судије.

Видовићева је указала и на повећање пензија које је ванредно било од августа у износу од 11 милиона КМ, као и на издвајања за пензионере пред Васкрс у виду једнократне накнаде која је износила 19,8 милиона КМ.

Она је навела да се предложеним ребалансом ова издвајања могу поравнати, те да се смањи задужење Републике Српске са пројектованих 850 милиона КМ на 600 милиона КМ.

“Овим ћемо смањити и дефицит буџета Републике Српске који смо планирали да буде 320 милиона КМ, а он ће бити око 100 милиона КМ на крају ове године”, закључила је Видовићева.

Народна скупштина Републике Српске разматраће у уторак, 28.септембра Приједолог ребаланса буџета Републике Српске за 2021.годину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана