Зора Видовић, министарка финансија Српске: Инфлацијудржимо под контролом

Ведрана Кулага Симић
Зора Видовић, министарка финансија Српске: Инфлацијудржимо под контролом

Економска ситуација у Републици Српској је стабилна. Очекујемо да ћемо се до краја године задржати у оквиру ребаланса, тако и по питању дефицита, који ће бити чак и мањи од планираног, тврди за "Глас Српске" министарка финансија Зора Видовић.

Српска улази у завршну фазу припреме буџета за наредну годину, а у току су и разговори са социјалним партнерима. Видовићева истиче да се обавезе редовно извршавају, додајући да ће тако бити и у наредном периоду.

-  Приходи значајно расту. Евидентно је оживљавање привреде, али не само због прошлогодишњих лошијих резултата изазваних пандемијом, него имамо приходе веће и од рекордне 2019. Расте и индустријска производња. То је знак да се наша економија опоравила и да смо на добром путу развоја, који ће бити подржан и будућим мјерама. Покривеност увоза извозом је 79,3 одсто, а охрабрује и раст извоза за 30 одсто, што значи да значајан број наших привредних субјеката може конкурисати на европском тржишту. На крају крајева, повећањем конкурентности и извоза врши се директан утицај на инфлацију и она се смањује.

ГЛАС: Колико је проблема изазвала инфлација и како одговорити?

ВИДОВИЋ: Према подацима Републичког завода за статистику, у октобру је инфлација била 2,3 одсто и најмања је у окружењу, и од ФБиХ. Инфлација која се држи под контролом је добра за привредни раст. Развијене земље увијек имају одређен проценат инфлације, јер је повезана са производњом, приходима и БДП-ом. Српска није допринијела инфлацији. Једини узрок је новчана маса која је одштампана у свијету у великим количинама, а БиХ не може да штампа новац. Централна банка то не може радити, али се та инфлација прелијева из других земаља увозом робе. Зато је важно оспособити нашу привреду да може извозити и помоћи јој и покренути инвестиције да се дио робе производи у Српској и тако ћемо смањити утицај инфлације код нас.

ГЛАС: Повећање плата је, такође, опција.

ВИДОВИЋ: Повећавањем извоза и јачањем привреде да извози, снажнијим подстицајем технолошког развоја ћемо утицати да се инфлација одржи под контролом. У наредној години ићи ћемо на повећање плата и пензија да би се дјелимично смањио њен негативан утицај. Осим тога, Влада је апсолутно спремна да интервенише неким производима у куповини најважнијих производа и животних намирница. Има закључак да је спремна да издвоји одређена средства за интервентне набавке, у смислу обарања цијена неких основних животних намирница. Нећемо дозволити да људи трпе због инфлације и издвојићемо новца колико буде неопходно.

ГЛАС: На шта ће бити стављен нагласак у нацрту буџета за 2022. годину?

ВИДОВИЋ: Министарство и Влада креирају републички буџет и програм економских реформи за 2022, и као и сваке године, ове документе, кључне за правце економског дјеловања, радимо са нашим социјалним партнерима, удружењима привредника и синдикатом. Креирамо мјере за идућу годину. Досадашњим мјерама пословна заједница је веома задовољна. Ишли смо на смањење пореза и доприноса, те усмјерили у плате, у повећање. Та средства од око 54 милиона остају код послодаваца и они их морају усмјерити у плате. То је допринос буџета расту плата. Очекујемо да ће и послодавци дати свој допринос и да из добити повећају плате радницима и очекујемо да плате буду значајније повећане у наредној години и у реалном сектору.

ГЛАС: Када би нацрт могао бити упућен на усвајање?

ВИДОВИЋ: Воде се интензивни разговори са партнерима и покушава наћи рјешење које би задовољило пословну заједницу и синдикат, те омогућило да се испоштују радничка права, а све у реалним оквирима. Мјере које смо планирали су свеобухватне и потребно је мијењати низ закона, те се због тога нацрт још није нашао на сједници, али се очекује да ће процедура усвајања бити окончана у првој половини децембра.

Субвенције

ГЛАС: Које мјере подршке може очекивати привреда? Да ли ће бити задржане досадашње у виду субвенција?

ВИДОВИЋ: Други дио растерећења привреде је смањење или елиминисање одређених непореских давања. Ефекат је тај да привреди остаје 25 милиона на располагању, јер их неће плаћати. То је други вид онога што остаје привреди и трећи вид су субвенције. И у овој години смо имали субвенције, и настављамо, с тим што ћемо средства за субвенције за набавку напредних технологија и подизање нивоа технолошког развоја пословних субјеката повећати за 100 одсто. За то ће ићи 14, 15 милиона. Уз то, задржава се поврат пореза и доприноса за повећање плате, што значи да ћемо послодавцу који повећа плату вратити порезе и доприносе, што смо радили и у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана