Видовић: Нови аранжман са ММФ-ом ако услови буду прихватљиви

Срна
Видовић: Нови аранжман са ММФ-ом ако услови буду прихватљиви

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да ће Српска ући у нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) ако услови буду прихватљиви.

- Немамо још никакве услове тог аранжмана. Преговори о аранжману ће почети након избора, тако нам је рекао представник ММФ-а - рекла је Видовићева новинарима у Источном Сарајеву.

Видовићева је рекла да Република Српска неће прихватити нови аранжман уколико услови буду претјерани.

- Надам да ће ММФ разумјети стање привреде у цијелом свијету и малој Републици Српској и да ти услови неће бити строги, као што имамо назнаке да би могли бити - истакла је Видовићева и подсјетила да је Српска од мајског аранжмана са ММФ-ом добила 220 милиона КМ.

Она је потврдила да је буџет Републике Српске апсолутно ликвидан и да се редовно измирују све буџетске обавезе, те да ће Влада учинити све да тако буде и убудуће.

- Велики дио средстава издвајамо у компензациони фонд. До сад смо исплатили привреди више од 220 милиона КМ - прецизирала је Видовићева.

Она је подсјетила да су у периоду од априла до јуна, који је био најтежи, многе дјелатности биле затворене, те да је бруто домаћи производ пао у свим земљама.

- Али, ако погледамо Балкан, Србија је имала најмањи пад - 6,2 одсто, а иза ње долази Република Српска са 6,9, потом БиХ са 9,3, ФБиХ са 9,6, Хрватска са 19, Македонија 20, Црна Гора 22 одсто - навела је Видовићева.

Она је захвалила привредницима у Српској који су се потрудили да одрже дјелатност, не отпуштајући раднике, и изразила наду да су и мјере Владе помогле томе.

- Данас имамо исти број радника као што смо имали у фебруару, што много значи за Републику Српску - закључила је Видовићева.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана