Видовић: ФБиХ до краја године Српској треба да исплати 22,6 милиона КМ дуга

Срна
Видовић: ФБиХ до краја године Српској треба да исплати 22,6 милиона КМ дуга

БАЊАЛУКА - Федерација БиХ /ФБиХ/ до краја ове године треба да исплати 22,6 милиона КМ дуга Републици Српској на основу поравнања расподјеле прихода од индиректних пореза за период од 2012. до краја 2019. године, изјавила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

“Прва рата би требало да буде уплаћена већ у јулу у износу вишем од три милиона КМ, а дуг ће се враћати у шест једнаких рата. Српска ће тако до децембра на рачуну имати цјелокупан износ дуга”, истакла је Видовићева.

Видовићева је за АТВ рекла да Република Српска не жели да врши удар на буџет ФБиХ, због чега је и договорена исплата дуга у ратама.

“Коначно смо успјели да договоримо поравнање које је дуго трајало. На претпосљедњем Управном одбору договорили смо поравнање главнице. ФБиХ је Српској дужна 22,6 милиона КМ”, појаснила је Видовићева.

Она је подсјетила да постоји и тужба Републике Српске за камате и да тај дуг који је дуго био присутан није плаћен, те да та тужба није реализована, али да су се договорили, односно поравнали главницу.

“Морам рећи да је кофицијент за Републику Српску јако висок 34,55 одсто, што је највише од када је уведен ПДВ. Задовољни смо коефицијентом, али, исто тако, и да је био мањи, ми бисмо гласали јер смо се тако договорили и у том случају нећемо имати оваквих проблема да једни другима дугујемо”, каже Видовићева.

На посљедњем састанку Управног одбора УИО договорено је да се у наредном периоду сваки пут гласа за коефицијент за расподјелу новца од индиректних пореза, који буде израчунала УИО, а који се обрачунава свака три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана