Видовић: Буџет на скупштинском засједању 15. децембра

Срна
Видовић: Буџет на скупштинском засједању 15. децембра

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је вечерас да ће приједлог републичког буџета за наредну годину бити спреман до 15. децембра, када би требало да буде одржана сједница Народне скупштине Српске и истакла да ће 2021. бити година штедње због пандемије вируса корона.

Видовићева је изјавила да се ове године на материјалним трошковима уштедјело 55 милиона КМ, док су за наредну годину планиране уштеде веће од 100 милиона КМ и та средства ће бити усмјерена у Компензациони фонд за помоћ привреди и здравственом сектору.

Она је нагласила да тим уштедама неће бити смањивана права буџетских корисника - социјална давања и плате, док ће пензије бити повећане у складу са Законом.

Видовићева је рекла да у наредној години није планирано повећање плата јер за сада нема реалних могућности за то.

Она напомиње да нису тачни наводи опозиције да је у овој години ребалансом уштеђено само 13 милиона КМ, те појашњава да су првим ребалансом уштеђена 42 милиона КМ, а другим 13 милиона КМ, што чини укупне уштеде од 55 милиона КМ.

Говорећи о поравнању са Федерацијом БиХ по основу прихода од ПДВ-а, Видовићева је за РТРС навела да су ове године била два таква поравнања - једно од 22 милиона КМ, а друго од 32 милиона КМ, чиме је Српска побољшала приходе који јој припадају од овог вида пореза.

Она је истакла да у преговорима са Међународним монетарним фондом Српска неће прихватити услове који подразумијевају преношење надлежности, те да ће у случају да евентуално пропадну преговори о новом аранжману са том међународном институцијом Српска наћи кредитна средства из других извора.

Видовићева је подсјетила да је задуженост Српске 44 одсто од БДП-а, док је граница /по правилима из Мастрихта/ 55 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана