Видео-снимак уздрмао правосудни систем БиХ

Ж. Домазет, Д. Момић
Видео-снимак уздрмао правосудни систем БиХ

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет БиХ на јучерашњој ванредној сједници пружио је пуну подршку предсједнику овог тијела Милану Тегелтији поводом медијских навода да је преко инспектора СИПА Марка Панџе узимао новац како би убрзао одређене предмете.

Тегелтија је рекао да му је драго што је Тужилаштво БиХ, како је раније саопштило, формирало предмет да буду утврђене чињенице и извршене провјере, истичући да очекује да тај посао буде завршен. Он је послије сједнице рекао да “постоје политичко-параобавјештајне структуре, које су одређени центри моћи и покушавају да успоставе пуну контролу над правосуђем како би исходили обрачун са политичким неистомишљеницима”.

- Нисам детаљно упознат куда све иду гране из тих центара моћи и ко све на њих има утицаја, али, дефинитивно, они су у БиХ потпомогнути неким центрима са стране. Очито је да је ријеч о кампањи која се спроводи против правосуђа - додао је Тегелтија.

Он је истакао да је добио подршку свих присутних чланова ВСТС-а, који су исказали пуно повјерење у његов рад.

- Ако сам погријешио што сам саслушао тог човјека, онда сам направио 100, 200, 300 таквих грешака у каријери. Као човјека и судију ово ме је изузетно погодило. Осјећам се непријатно, ружно и жалосно - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да они који су учествовали у свему и починили кривично дјело треба да буду санкционисани, а они који нису да са њих буде скинута љага. Тегелтија је истакао да не жели да ради под било каквом сумњом.

Убрзо након његовог обраћања донесен је закључак да чланови ВСТС-а дају пуну подршку раду предсједника Тегелтије и да позивају тужилаштво да што прије ријеши случај. Тегелтија је навео да се писањем врши лична дискредитација и да није први пут да се то дешава.  - Дао сам сва детаљна појашњења. Не мислим даље демантовати и правдати се - рекао је Тегелтија.

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић изразила је подршку Тегелтији, напоменувши да је и она била предмет истих медијских написа.

- И ја сам прогањана за нешто што нисам рекла. Ово је јавни линч и рушење ВСТС-а. Очито је намјера да све што смо радили буде анулирано. То је наручено да се руши ВСТС и да га преузму странке - рекла је Јукићева.

Међутим, само сат времена након ванредне сједнице ВСТС-а портал “Журнал.инфо”, који је и објавио текст са наводима о Тегелтијиној умијешаности у аферу, објавио је видео-снимак на којем се види Тегелтија како сједи у друштву инспектора СИПА Марка Панџе и бизнисмена из Велике Кладуше Нермина Алешевића, за кога је у тексту тврђено да је Панџи дао 2.000 КМ како би “потковао” Тегелтију да убрза његов предмет у Тужилаштву Кантона Сарајево.

На снимку се, између осталог, чује и Тегелтија како говори Алешевићу да му преко Панџе достави број спорног предмета, а на крају се види како Алешевић (који је и направио тајни снимак), након што је Тегелтија отишао, на паркингу испред дворане “Борик” у Бањалуци даје Панџи 2.000 КМ.

Милан Тегелтија је послије објављивања снимка рекао да се на снимку само потврђују његови наводи из демантија, који је упутио прије два дана, када је “Журнал.инфо” објавио текст са тврдњом да је он умијешан у корупцију.

- Једини мој коментар је да, чак и овакав какав је тај снимак, исјечен и законски врло споран, у цијелости потврђује наводе из мог демантија. И на том и таквом снимку се јасно чује да говорим: “Ја ти сад ништа не могу помоћи”, те господина Алешевића упућујем да ми достави документе, број предмета и поступајућег тужиоца, а што је редовна пракса у ВСТВ-у по приговорима странака на дужину трајања поступка - рекао је Тегелтија.

Он је рекао и да не искључује могућност да је инспектор Марко Панџа злоупотријебио њихово познанство и поново позвао тужилаштво да испита случај.

Инспектор Панџа кратко је рекао за “Глас Српске” да он као запосленик СИПА не може да даје изјаве за медије и да ће све о цијелом случају рећи надлежним истражним органима.

Панџа се већ два мјесеца налази на боловању и на посао треба да се врати 3. јуна, а директор СИПА Перица Станић на питање “Гласа Српске” да ли ће га суспендовати због снимка на којем се види како узима 2.000 марака од бизнисмена из Велике Кладуше кратко је одговорио да је “предмет пред тужилаштвом и да за дисциплински поступак има времена”.

Портал “Журнал.инфо” објавио је да је Нермин Алешевић сувласник компаније у Великој Кладуши која је смјештена у кругу “Агрокомерца”, те да су ту халу, коју он изнајмљује, бизнисмени Аднан Терзић, иначе бивши предсједавајући Савјета министара БиХ, и Амир Авдић ставили под хипотеку како би добили кредит Бобар банке, иако објекат није у њиховом власништву. СИПА је због тог случаја, прије двије године, поднијела пријаву против Терзића и Авдића и предмет је на крају завршио пред Тужилаштвом Кантона Сарајево, које није окончало случај, а Алешевић је убрзање случаја покушао да испослује преко Тегелтије уз посредовање инспектора СИПА Марка Панџе.

Адвокат и 200 КМ

 

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија је на јучерашњој ванредној сједници обавијестио чланове савјета да је адвокат Рато Руњевац из Требиња послао допуну пријаве у којој “зорно доказује да предмет судије Ермина Корде није извршен послије једне деценије”, али и 200 марака.

- У прилогу коверте послато је 200 марака. Нека чују новинари - казао је Тегелтија јер су новинари из сусједне просторије пратили сједницу ВСТС-а. Он је истакао да ће случај “200 КМ” бити упућен тужилаштву.

С друге стране, Рато Руњевац појаснио је за “Глас Српске” да је прошле седмице писао поднеске и да се на столу налазила коверта у којој су биле двије новчанице од по 100 марака, које је намијенио за честитку вјенчања Анђели Драшковић јер није могао да присуствује свадби.

- Ријеч је о очигледној грешци у отпреми поште, што се често дешава, а поготово човјеку који има 70 година. Нема никаквог разлога да господина који има плату преко 5.000 марака подмићујем са 200 марака. То је ван сваке памети - казао је Руњевац.

 

Додик: Напад на српске кадрове

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик пружио је јуче подршку предсједнику ВСТС-у БиХ Милану Тегелтији, нагласивши да је ријеч о још једном нападу на српске кадрове.

- То је дио обрачуна из Сарајева. Милан Тегелтија доживљава оно што су доживјели многи који су тамо отишли с намјером да нешто ураде и да помогну, а вратили се укаљани од тог истог Сарајева - истакао је Додик.

Он је навео да је прогон српских кадрова дио атмосфере која влада у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана