Весна Антонић, предсједница Врховног суда РС: Нисмо корумпирани ако укинемо пресуду

Горан Маунага
Весна Антонић, предсједница Врховног суда РС: Нисмо корумпирани ако укинемо пресуду

Независност, непристрасност и интегритет судске власти су основ сваког демократског друштва. Наш посао није да испуњавамо било чије жеље, него да радимо у складу са законом, каже предсједница Врховног суда РС Весна Антонић.

* ГЛАС: Шта предвиђа план рада Врховног суда РС ову годину и које су новине у односу на претходну?

АНТОНИЋ: Обезбијеђени су ефикасност, одговорност и квалитет рада. Наставили смо сачињавање планова рјешавања старих предмета које смо у посљедње двије године реализовали 100 одсто. Кључно је то што је програмом предвиђено предузимање мјера за још ефикаснији рад, а то је унутрашња прерасподјела судија, због повећања неријешених предмета на управном реферату. Када је ријеч о унапређењу квалитета рада, главна новина у програму је оснивање Одјељења судске праксе. Оно ће евидентирати, пратити и систематизовати судску праксу и ставове изражене у судским одлукама кривичног, грађанског и управног одјељења нашег суда и праксу Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права. И спољни фактори доприносе неуједначеној судској пракси, а то се прије свега односи на чињеницу да је на дјелу инфлација прописа који уситњавају и фрагментују правни систем и понекад стварају одвојена острва правног поретка. Пракса Врховног суда РС биће доступна нижестепеним судовима путем веб странице и за њих је упућујућег, а за судска вијећа Врховног суда обавезујућег карактера. На тај начин биће обезбијеђена правна сигурност грађана.

* ГЛАС: Како оцјењујете досадашњи рад Врховног суда и има ли простора за побољшање?

АНТОНИЋ: Статистички подаци за претходну годину кажу да су остварени резултати на кривичном реферату изузетни јер је остало 36 неријешених предмета. Од запримљених 14 предмета ратних злочина ријешили смо 12, а два су неријешена јер су стигла крајем године. Кривично одјељење је поступало и у предметима организованог криминала и предметима са листе коруптивних кривичних дјела и ријешило их 15, а два су неријешена јер су такође стигла крајем године. На грађанском реферату остала су неријешена 463 предмета, што је такође изузетан резултат јер је претходне године остало неријешено 837 предмета. Мора бити побољшано стање на управном реферату на коме имамо 1.771 неријешен предмет. То је посљедица чињенице да у посљедње три године долази до сталног повећања броја тих предмета. Због тога ће двоје судија са других реферата бити распоређени на управни реферат.

* ГЛАС: Да ли има пробијања рокова за рјешавање предмета и има ли старијих неријешених случајева?

АНТОНИЋ: Просјечно трајање поступака у прошлој години на свим рефератима износило је 365 дана, а у кривичном реферату само 25 дана. Прекорачење разумног рока дешава се на грађанском и управном реферату јер се рачуна од момента када је нижестепени суд запримио предмет. Таквих предмета, гдје је Уставни суд БиХ констатовао прекорачење разумног рока, било је 12 од 176 који су били предмет апелације у том суду.

* ГЛАС: У колико сте случајева наложили нова суђења?

АНТОНИЋ: У претходној години ријешили смо 2.563 предмета. У кривичном реферату од  238 предмета укинута је пресуда у 23 или 9,66 одсто, на грађанском од 1.310 укинута је у 102 или 7,7 одсто, а на управном од 643 укинута је у 85 или 13,2 одсто предмета.

* ГЛАС: Како на основу броја укинутих пресуда оцјењујете рад нижих судова и гдје они најчешће чине грешке?

АНТОНИЋ: Врховни суд нема укупне податке о броју укинутих одлука нижестепених судова, а подаци које сам изнијела односе се само на одлуке које су биле предмет поступања у Врховном суду. Најчешћи разлози за укидање пресуде су битне повреде одредаба кривичног поступка или погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

* ГЛАС: Чланови ВСТС-а све чешће се жале на притиске на рад правосуђа, а понајвише на политичке притиске. Да ли се с њима сусреће и Врховни су­д РС?

АНТОНИЋ: Независност, непристрасност и интегритет судске власти су основ сваког демократског друштва. Када је неко ослобођен, не значи нужно да није крив него да у кривичном поступку нису понуђени докази на основу којих би пресуда била другачија. Када укинемо пресуду због повреде одредаба кривичног поступка, то не значи да смо корумпирани, него да поштујемо законе. Независност судске власти је у директној вези са степеном демократије друштва и јасан показатељ владавине права.

Кадар

* ГЛАС: Да ли Вам недостаје кадра?

АНТОНИЋ: Министарство правде РС је и поред рестриктивног буџета имало разумијевања за наш захтјев за употпуњавање систематизације и крајем 2017. одобрена су нам средства за једног судију. Почетком ове године за упражњена мјеста двоје судија добили смо потврду од министарства да их можемо попунити, па смо затражили расписивање конкурса. Изузетно нам је важно да до почетка априла унутрашњом прерасподјелом изабране судије распоредимо на управни реферат и тако га до 2019. ажурирамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана