Вељко Лазић: Мука нас је натјерала да пишемо Брамерцу

Дарко Момић
Вељко Лазић: Мука нас је натјерала да пишемо Брамерцу

Ми смо 30. новембра упутили захтјев МУП-у Кантона Сарајево да нам 7. децембра дозволи мирно окупљање испред сједишта Суда и Тужилаштва БиХ који се налазе у бившој касарни “Виктор Бубањ”, али умјесто позитивног одговора добили смо повратну информацију да тражимо одобрење од Суда и Тужилаштва, што је нечувено, каже предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић.

Он истиче да је захтјев поднио у име организације на чијем је челу и осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, додајући да не жели да вјерује да им неће бити одобрено окупљање.

- Сматрам да је издавање одобрења у искључивој надлежности кантоналног МУП-а, па је могуће да су они свјесно пребацили лоптицу на правосудне институције, као што је могуће и да ће нам из Суда и Тужилаштва сада одговорити да се обратимо МУП-у - каже Лазић за “Глас”.

ГЛАС: И шта ћете урадити ако добијете такав одговор?

ЛАЗИЋ: Ми вјерујемо да нећемо добити такав одговор, већ да ћемо добити дозволу. У сваком случају, ми смо одлучни да се појавимо испред тих правосудних институција, иако не заслужују да се тако зову, и да мирним окупљањем и транспарентима покажемо шта о њима мислимо.

ГЛАС: Зашто сте баш сада одлучили да протестујете када већ годинама вербално исказујете незадовољство радом тих институција?

ЛАЗИЋ: Кап која је прелила чашу нашег горког незадовољства је одлука Апелационог вијећа да укине осуђујућу пресуду генералу Сакибу Махмуљину. Ми више нисмо жељели да се задржимо на вербалним осудама накарадне праксе тих институција и одлучили смо да на лицу мјеста искажемо незадовољство. Поред тога, писали смо главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу од кога смо тражили да врши мониторинг судског поступка против Махмуљина.

ГЛАС: Каква мука вас је натјерала да правду тражите од главног тужиоца Хашког трибунала?

ЛАЗИЋ: Ваљда је свима јасно докле је дошло када смо се одлучили да пишемо Хашком трибуналу. Не очекујемо ми од Брамерца правду, али видјећемо како ће се понијети и да ли ће се удостојити да нам одговори.

ГЛАС: Ви сте тражили да вам буде одобрено окупљање 7. децембра, а тада је заказан и наставак суђења Махмуљину. Да ли сте свјесно тражили да вам се баш тога дана одобри окупљање и може ли то послужити као изговор Суду, Тужилаштву и МУП-у Кантона Сарајево да вам не да одобрење?

ЛАЗИЋ: Ми смо захтјев поднијели прије него што се знало да ће за тај дан бити заказано рочиште, тако да нико не може да нам приговори никакву лошу намјеру. А да ли ће то другој страни послужити као изговор, то ћемо тек видјети, али с обзиром на то шта смо све од њих доживјели и претрпјели, ни то нам не би било изненађење.

Протест

ГЛАС: У захтјеву за окупљање морају се навести програм и циљеви окупљања. Шта сте ви навели?

ЛАЗИЋ: Програмом је предвиђено мирно окупљање представника организација жртава и породица жртава без држања говора, с тим да ће учесници носити транспаренте. Циљ је упознавање јавности са незадовољством радом правосудних институција на нивоу БиХ када је у питању процесуирање ратних злочина. То стоји у захтјеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана