Вељко Лазић: Машовићев институт расформирати, питање несталих вратити Српској

Срна
Вељко Лазић: Машовићев институт расформирати, питање несталих вратити Српској

БЕОГРАД - Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила сматра да Институт за нестала лица БиХ мора хитно или потпуно да буде реконструисан или расформиран, а питање тражења несталих враћено у надлежност Републике Српске.

"На тим рјешењима ћемо истрајавати", нагласио је предсједник ове организације Вељко Лазић, наводећи да је Институт својим нерадом не само успорио процес тражења несталих, већ га је практично и зауставио.

Он је рекао за "Политику" да ће се доспјети у ситуацију да пронађени посмртни остаци неће имати коме да се предају јер како године пролазе умиру најближи сродници несталих, а таквих примјера је, нажалост, већ било.

Лазић је подсјетио и на неуспјешни покушај директора Института Амора Машовића да 11. јула у Поточарима, код Сребренице, укопа 82 тијела која још нису идентификована.

"Након што смо незванично обавијештени, одмах смо провјерили на којим локацијама су та тијела ексхумирана и дошли смо до сазнања да ту има и српских жртава. Спријечили смо тај укоп, али нико ме не може разувјерити да у Поточарима раније нису сахрањивани посмртни остаци српских жртава", навео је Лазић.

Предсједник Удружења несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да је увјерен да истину о злочинима над Србима, поготово сарајевским, скрива управо Машовић.

"Машовић скрива тешке ратне злочине над Србима у Сарајеву, али и многим другим мјестима широм БиХ", рекао је Мандић за "Политику".

Лист наводи да породице погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске сматрају да Институт од самог оснивања функционише на бази смишљених опструкција и селективног приступа процесу тражења несталих, и то у корист бошњачке стране, што је разлог зашто ни послије 25 година од рата у БиХ нису нађени остаци 1.660 несталих српских цивила и војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана