Велики рачуни службеника без покрића

Ведрана Кулага Симић
Велики рачуни службеника без покрића

САРАЈЕВО - Службена путовања су једна од слабих тачака институција на нивоу БиХ, а то потврђују и посљедњи извјештаји ревизора који су на адресе готово половине министарстава послали јасна упозорења да морају мијењати одређене навике и почети рационално и домаћински да се односе према новцу грађана ове земље.

У оквиру Савјета министара БиХ формирано је укупно девет ресора који су лани, док су на снази биле одлуке о привременом финансирању јер је буџет за 2019. усвојен тек пред крај године, на покривање трошкова службених путовања искеширали више од 6,2 милиона марака.

Ријеч је о путовањима на која су ишли министри, замјеници и остали службеници у БиХ и у иностранству. Највише новца за те намјере из касе су потрошили у Министарству одбране које је већ годинама апсолутни рекордер по потрошњи на заједничком нивоу и буџету у којем је више од 200 милиона марака.

Рачун за службена путовања у прошлој години достигао је 3,17 милиона КМ, од чега на путне трошкове у БиХ 1,08, у иностранству 2,09 милиона, а укупно су у односу на 2018. годину повећани за десет одсто. Путовања у земљи су реализована углавном зарад обављања послова из надлежности Министарства и Оружаних снага (ОС) као што су деминирање, уређење локација ОС, а у иностранство углавном због реализације НАТО и друге сарадње, имплементације међународних уговора, присуства разним састанцима, конференцијама, семинарима, едукацијама.

Након анализе пословних књига и извјештаја ревизори су констатовали да ажурност евидентирања исплаћених аконтација и по основу рефундације путних издатака те ажурност подношења и евидентирања захтјева када организатор сноси трошкове још није на задовољавајућем нивоу.

- Наведено може утицати на тачност исказаних путних издатака и потраживања за одређени период у књизи и финансијским извјештајима, односно прецијењени трошкови за износ средстава који ће се рефундирати у каснијем периоду или неће бити рефундиран уопште - истакнуто је у ревизорском извјештају ресора одбране.

Рачун изнад милион марака направили су и у Министарству иностраних послова. Њихов прошлогодишњи цех “стао” је на 1,37 милиона. Од тога у сједишту Министарства 875.970 марака, а на дипломатско-конзуларна представништва широм свијета 499.828 КМ. Уочено је да у великом броју случајева није био заступљен принцип рационалности и добре праксе приликом реализације службених путовања.

- Електронска књига путних налога није заштићена, нисмо се увјерили да се прати реализације службених путовања у односу на план, извјештаји са службеног пута су доста уопштени, а на основу позива и извјештаја није могуће у свим случајевима утврдити да ли је на путу била обезбијеђена исхрана и друго. С обзиром на то да се за путне трошкове издваја знатан новац, поново препоручујемо досљедну примјену прописа и успостављање ефикасне контроле над издацима у циљу рационалног трошења буџетских средстава - написали су ревизори у извјештају МИП-а за 2019. годину.

Замјерки је било и код Министарства безбједности које је потрошило скоро 310.000 на путовања на семинаре, састанке, радионице, студијске посјете, те присуство на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу, конференцији у Абу Дабију, теренским вјежбама и за активностима на контроли граница и смјештају избјеглица, а спорно је било правдање аконтације.

Слични проблеми су уочени и код Министарства финансија и трезора БиХ које је за те намјене потрошило око 175.000 КМ, од чега је већина трошкова направљена у иностранству. Ревизори су констатовали да Министарство није доносило план службених путовања, а код појединих налога није уписана сврха или разлог путовања већ само “службено” или “састанак”. Ревизорски извјештаји се достављају у Парламенту БиХ. Генерална оцјена посланика и делегата је да се препоруке и смјернице не поштују колико би требало што за посљедицу има наставак нетранспарентног трошења новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана