Велике митинге партије из Српске чувају тек за крај

Вељко Зељковић
Велике митинге партије из Српске чувају тек за крај

БАЊАЛУКА - Политичке партије из Републике Српске, како ствари стоје, за разлику од кампање за Опште изборе 2018. године прилагођавају своју тактику те ће до више гласова покушати доћи у директном контакту са потенцијалним гласачима, али и путем друштвених мрежа.

Истакли су ово за “Глас Српске” представници партија у Српској. Према ријечима Игора Жунића из СНСД-а, највећа владајућа странка у Српској спремно дочекује предстојеће изборе и изборну кампању која почиње 2. септембра.

- Иако ова политичка кампања званично траје мјесец дана она у изборној години почне и раније. Овај пут више пажње посветићемо директном контакту са потенцијалним гласачима, јер смо процијенили да је то најбољи начин. Нећемо фокус стављати на велике предизборне митинге и скупове. Могуће је да један одржимо за крај ове кампање - истакао је Жунић, не откривајући и гдје би он могао бити организован.

Како је додао, СНСД ће овог пута далеко више времена и енергије посветити промоцији странке на друштвеним мрежама које, како је рекао, ова партија у неком претходном периоду није добро користила.

- Сигурно је да ће оне бити један важан алат у нашој кампањи, али директни контакт и даље остаје број један. Наши активисти су спремни да изађу на терен - навео је Жунић.      

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић каже да кампања његове партије, највеће опозиционе, неће бити базирана на критици оног другог, него на нуђењу конкретних рјешења.

- Користићемо друштвене мреже, портале, али и све друге медије који су на располагању да представимо програм и кандидате. Један од дијелова те приче представљања јесу јавни скупови, а најмање ћемо се бавити великим трибинама и митинзима - рекао је Миличевић и додао да ће централни, посљедњи скуп дефинитивно бити одржан у Бањалуци.  

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да ће његова партија покушати да физички дође до сваког дијела Српске, до сваког дома. Како је рекао ПДП жели што боље представити свој програм обнове Српске.

- Ова кампања ће садржавати те неке класичне облике, али ће сада много више бити фокусирана и на друштвене мреже које постају готово незаобилазне у политичком дјеловању. Биће неколико већих митинга у кључним градовима, али не колико у неком ранијем периоду, јер је директна комуникација “дор ту дор” много боља и ефикаснија - нагласио је Бореновић, појашњавајући како би ПДП у наредних неколико дана требало да дефинише гдје ће бити одржан први, а гдје посљедњи митинг.

И предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже како и његова партија спремно дочекује предстојећу изборну кампању, наводећи да су већ припремљени изборни спотови, џинглови, билборди и остали промо материјали. 

- Ми смо већ постали препознатљив политички бренд у Српској. Већ смо испланирали којег дана и седмице ћемо шта говорити о некој теми, да ли на јавним скуповина или медијима. Ипак, коначни план кампање гдје ћемо почети, гдје завршити, објавићемо 29. августа - рекао Стевандић.   

Лидер ДНС-а Ненад Нешић сматра како је вријеме великих митинга прошлост, те да ће његова партија одржавањем мањих скупова покушати доћи до нових бирача.

- Довлачити аутобусе и аутобусе људи на неки митинг, стварно нема смисла. Нема ефекта. Са мањим скуповима је много боље. Наравно, покушаћемо да искористимо и све могућности социјалних мрежа, како бисмо допрли до што више људи - поручио је Нешић.  

Забрањене ствари

Изборна кампања почиње 2. септембра и траје до почетка изборне ћутње, односно до 1. октобра 2022. године. У складу са одредбама Изборног закона БиХ забрањено је вођење плаћене изборне кампање путем електронских и принтаних медија или било којег облика плаћеног јавног оглашавања, осим одржавања интерних скупова органа и тијела политичких субјеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана