Велика очекивања од посјете Гујона

Ведрана Кулага Симић
Велика очекивања од посјете Гујона

БАЊАЛУКА - Познати француско-српски хуманитарац Арно Гујон, који је на челу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у Влади Србије, долази идуће седмице у Ливањски и Унско-сански кантон како би се лично, по сопственој жељи, упознао са проблемима повратника и договорио даље кораке ради бољег живота на тим просторима.

О Гујоновој посјети крајишким општинама се спекулише још од половине марта, када је у Београду разговарао са представницима Удружења Срба. Он је тада на друштвеним мрежама навео да је ријеч о веома важном сусрету, те обећао да ће ускоро обићи Босански Петровац, Босанско Грахово, Дрвар, Гламоч и друга мјеста у том крају како би могао да сагледа главне проблеме и потенцијална рјешења.

На том састанку је био и координатор СП-а за Ливањски и Унско-сански кантон Гојко Кличковић, који је потврдио за “Глас” да су се обистинила ранија очекивања да Гујон стиже међу Србе у ФБиХ. Посјета би требало да траје од уторка до четвртка.  

- План је да Гујону изнесемо потпуну концепцију и стратегију одрживог повратка и опстанка на том подручју. Сваки повратник треба да осјети да неко стоји иза њега - рекао је у петак Кличковић.

Гујон би у уторак требало да дође у Босанско Грахово. Први човјек општине Урош Ђуран каже за “Глас” да имају скромна очекивања.

- Нама је веома важно да долази, да се чује за нас, да долази неко из Србије и да га занимају наши проблеми. Надам се да ћемо успјети са њим и његовим тимом договорити неке ствари и пројекте. Имамо нешто већ припремљено, али детаље ћемо имати тога дана - рекао је Ђуран, не желећи да открива више.

Предсједник Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић истакао је за “Глас Српске” да је план да Гујон обиђе и капелу на Петровачкој цести.

- Велика су очекивања, с обзиром на то да први пут долази директор те управе. Вјерујем да ћемо потврдити добру сарадњу са матицом Србијом и да ћемо у наредном периоду то само јачати и радити на пројектима - казао је Давидовић.

Арно Гујон је 2005. године први пут дошао у Србију са братом возећи комби хуманитарне помоћи за Србе на Косову и Метохији, а држављанин Србије је од 2015, због заслуга током десетогодишњег хуманитарног рада. Активан је у више културних удружења и редовно држи предавања и трибине по Србији и иностранству, а лани од новембра је у Управи за сарадњу.

На челу је и организације “Солидарност за Косово”, основао је удружење Иницијатива за наталитет и останак младих у Србији и аутор је књиге “Сви моји путеви воде у Србију” на српском језику.

“Он много зна”

На састанцима са Арноом Гујоном у Београду био је и предсједник Удружења Срба из општина Босанске Крајине у ФБиХ са сједиштем у Београду Драган Дивјак.  

- Жеља нам је била да му саопштимо наше проблеме, циљеве и идеје. Он зна много ствари о српској заједници, па је подржао и одређене приједлоге који се тичу рада удружења Крајишника у Београду - истакао је раније Дивјак за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана